2020. május 18

Románia hozzájárul az EU gazdasági erejének visszanyerését célzó legjobb megoldás felkutatásához

Románia hozzájárul az EU gazdasági erejének visszanyerését célzó legjobb megoldás felkutatásához, mondotta Klaus Iohannis államelnök az Európai Bizottság elnökével folytatott hétfői telefonbeszélgetése során. A megbeszélések az EU gazdaságát fellenditő tervre összpontosultak, amelyet az Európai Bizottság május végéig ismertet, valamint a 2010 és 2027 közötti időszakra javasolt hosszú távú uniós költségvetés-tervezet felülvizsgált változatára. Klaus Iohannios kihangsúlyozta: A javaslatoknak szemelőtt kell tartaniuk mindegyik tagállam szükségletét, kiegyensúlyozottnak, arányosnak és korrekteknek kell lenniük. Az államelnök egyben egy erős egészségügyi infrastruktúra uniós szinten való kiépitése mellett foglalt állást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A kormány gazdaság-újjáépitő tervet készit

A kormány gazdaság-újjáépitő tervet készit a koronavirus-járvány lecsengése utáni időszakra, közölte Ludovic Orban miniszterelnök, megjyegyezve, hogy Románia az első negyedévben a legnagyobb gazdasági növekedést könyvelte el uniós szinten.Másrészt, több képviselő a kormányfő lemondását követelte, azzal vádolva, hogy eltemette a román
gazdaságot, mivel nem hozta meg időben a szükséges intézkedéseket.  Ludovic Orban szerint a gazdasági tevékenységeket az emberi életet és egészséget fenyegető kockázatok miatt korlátozták. Ami a Horeca-ágazatot illeti, a miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány támogatja a tevékenység felvételét, amennyiben a helyzet epidemiológiai szempontból lehetővé teszi azt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Június 1-től megnyithatják a vendéglők és kávézók teraszait, ha nem növekszik a koronavirussal fertőzöttek száma

Június 1-től megnyithatják a vendéglők és kávézók teraszait, mig június 15-től megkezdődhet a nyári szezon is, amennyiben a következő időszakban nem növekszik a koronavirussal fertőzött betegek száma, közölte a Romániai szállodák és éttermek munkáltatói szervezetének  elnöke, Daniel Mischie, a kormányfővel folytatott hétfői egyeztetést követően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A Szilágy megyei hatóságok saját intézkedésekkel támogatják az üzleti szférát és a lakosságot 

A Szilágy megyei haságok saját intézkedésekkel támogatják az üzleti szférát és a lakosságot. Igy például, lemondtak a Városnapok megszervezéséről és az erre kiutalt pénzzel azon fiatal családokon segitenek, amelyek a kevés hely miatt nem tudták beiratni gyermekeiket az óvodába vagy bölcsődébe és gyermekgondozóra van szükségük
munkaprogramjuk ideje alatt. Ionel Ciunt, Zilah polgármestere azt is megjegyezte, hogy támogatják azokat a vállalkozókat is, akikre kihatottak a szükségállapot ideje alatt hozott rendkivüli intézkedések.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Gănciulescu Rozália