Autoritățile române și cele germane au convenit să colaboreze mai bine în privința situației lucrătorilor sezonieri

Germania vrea să interzică fabricilor de prelucrare a cărnii se angajeze muncitorii străini prin intermediari, după ce 100 de lucrători, majoritatea români, s-au infectat cu noul coronavirus și au fost pe proteste față de condițiile improprii de muncă și de cazare. Potrivit unor norme noi, discutate în ședința de ieri a Guvernului de la Berlin, vor fi intensificate inspecțiile la locurile de muncă și vor fi verificate condițiile de cazare ale angajaților. În urma unei vizite efectuate în Germania de ministrul muncii, Violeta Alexandru, autoritățile române și cele germane au convenit să colaboreze mai bine în privința situației lucrătorilor sezonieri.
Corespondenţă din Germania – Reporter: Vlad Drăghicescu – Începând cu 1 ianuarie, sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii în companiile de profil vor fi permise doar lucrătorilor care au contracte directe cu acestea – se arată într-un document elaborat de Ministerul Federal al Muncii, ce a fost supus discuţiei în şedinţa Guvernului de la Berlin. De asemenea, în tentativa de a evita suprasolicitarea lucrătorilor, Guvernul german a decis dublarea, de la 15.000 la 30.000 de euro, a amenzilor pentru încălcarea normelor de muncă, precum şi introducerea supravegherii digitale a timpului de lucru pentru angajaţi. Autorităţile germane promit sporirea controalelor la companiile de prelucrare a cărnii. Mai mult, firmele care oferă cazare angajaţilor vor fi obligate să informeze autorităţile unde locuiesc aceştia, precum şi să precizeze sarcinile exacte pe care oamenii le au de îndeplinit în fabrici. Reacţiile procesatorilor de carne din Germania nu s-au lăsat aşteptate. Heike Harstick, directoarea Asociaţiei Industriei de Prelucrare a Cărnii, a spus că ministrul muncii, social-democratul Hubertus Heil, ar fi cedat la presiunile sindicatelor, iar acum aruncă oprobriul public asupra întregii industrii a cărnii. Aceasta a mai spus că infectările cu noul coronavirus în abatoarele germane sunt excepţii, nicidecum cazuri generalizate.
Realizator: Ministrul mjuncii Violeta Alexandru a anunţat, ieri, că va lansa în dezbatere publică o modificare la Legea privind agenţiile de plasare a forţei de muncă în străinăte, care în prezent nu pot fi trase la răspundere.#HUN/denisse

RRA – 21 mai