Franța: posibile scenarii pentru COVID-19

Consiliului Ştiințific din Franța, care sfătuiește guvernul pentru gestionarea pandemiei, nu mai recomandă măsuri de izolare totală în cazul unui nou val de îmbolnăviri. Exigentul consiliu francez spune că în prezent virusul circulă tot mai puțin și doar în anumite regiuni, iar specialiștii săi au configurat posibilele situații pentru viitor, după cum transmite corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman.

Reporter: Consiliul Ştiințific din Franța a conceput un plan cu patru scenarii posibile. Primul reflectă situația din prezent, când epidemia este ținută sub control, apar tot mai puține cazuri noi, iar spitalele se golesc de bolnavii COVID. Dacă trendul se menține, din data de 22 iunie Franța va renunța la încă un calup de restricții.

Al doilea scenariu vizează apariția, în săptămânile următoare, a unor noi focare cu multe contaminări, iar atunci se va acționa local și regional.

Al treilea, de care se teme toată lumea, este apariția unei noi explozii a epidemiei la toamnă, dar cu un număr mai mic de spitalizări și mai puține cazuri grave, iar cel de-al patrulea, pe care nu și-l dorește nimeni, o nouă situație epidemică critică.

Dacă la toamnă va veni al doilea val epidemic, Franța nu va mai aplica izolarea la nivelul întregii țări, așa cum a făcut în martie. În primul rând, populația, care este deja avizată și educată, va fi sfătuită să se protejeze cât mai mult. Se va face testare masivă și sistematică, se va acționa la nivel local, focar cu focar, iar persoanele cu risc – vârstnici și bolnavi – vor fi protejate pentru a fi cât mai puțin expuse./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iunie