168 de decese, cauzate de COVID-19, potrivit ultimelor raportări, în Rusia

„În ultimele 24 de ore, 168 de persoane bolnave de COVID-19 au decedat în Rusia, în scădere cu opt decese faţă de ziua precedentă vineri, 3 iulie, când s-au înregistrat 176 de decese, joi, 2 iulie, s-au înregistrat 147 de decese; miercuri, 1 iulie, s-au înregistrat 216 de decese; marţi, 30 iunie, s-au înregistrat 154 de decese, iar luni, 29 iunie, s-au înregistrat 93 de decese” – se arată într-un comunicat remis de Grupul Operativ de Comunicare Strategică pentru combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus din Rusia, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.
Numărul total al deceselor înregistrate în Rusia, din cauza COVID-19, de la debutul epidemiei cu noul coronavirus şi până în momentul de faţă, este de 10.027, se mai precizează în comunicatul remis de Grupul Operativ de Comunicare Strategică.
Potrivit Grupului Operativ de Comunicare Strategică pentru combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus din Rusia, la Moscova s-au înregistrat 29 de decese, în regiunea Moscova 14, la Sankt Petersburg 47, regiunea Celiabinsk 18, ţinutul Krasnoiarsk opt, regiunea Irkutsk şase decese. În alte 32 de regiuni s-au înregistrat alte 48 de decese, în ultimele 24 de ore.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, anunţa, într-o intervenţie în direct la postul de televiziune Rossia 24, că autorităţile ruse fac publice datele corecte cu privire la numărul de decese cauzate de COVID-19 şi nu intenţionează să ţină secrete aceste informaţii.
Vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că rata mortalităţii este redusă în Rusia pentru că autorităţile au dispus foarte devreme închiderea graniţelor cu China şi au crescut numărul testărilor.
Surse din cadrul Departamentului pentru Sănătate Moscova a precizat că rata mortalităţii, din cauza COVID-19, în luna mai, în capitala rusă a fost între 1,4% – 2,8%, în funcţie de metoda efectuării calculelor.
Ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, le recomandă cetăţenilor ruşi să poarte în continuare masca de protecţie în zonele aglomerate şi să respecte distanţarea socială.
Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Rusia, Melita Vujnovici, a declarat că organizația nu are nimic de obiectat Rusiei cu privire la estimările ratei mortalităţii cauzate de COVID-19 în Rusia.
Vicepremierul rus Tatiana Golikova a declarat că un al doilea val de infecţie cu noul coronavirus poate fi evitat în Rusia, dacă se vor respecta măsurile sanitare şi de securitate.
Într-un interviu acordat Agenţiei de presă FAN, deputatul Dumei de Stat, un cunoscut medic psihiatru Boris Mendeleevici, a susţinut că este necesară o testare la scară largă a populației țării pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus./vdraguta/ilapadat

(Agenţia de presă TASS – 4 iulie)