Rusia este acuzată că a încercat influenţarea alegerilor din Marea Britanie

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab a anunţat că este sigur aproape 100% că Rusia – prin divulgarea unor documente – a dorit să influenţeze rezultatul alegerilor de anul trecut din Marea Britanie – scrie BBC. Moscova neagă acuzaţiile, deși a mai a fost acuzată că a încercat să intervină în alegerile din anul 2016 din Statele Unite. Aşa cum am scris procurorul independent Robert Mueller a întocmit anul trecut un raport de 448 de pagini în care afirmă că Rusia a încercat să intervină în procesul electoral din Statele Unite.

„După o analiză aprofundată, guvernul a ajuns la concluzia că persoane ruse au obţinut în mod ilegal documente pe care le-au scurs în spaţiul public pentru a influenţa alegerile parlamentare din anul 2019” – a scris într-o declaraţie Dominic Raab. Politicianul conservator a vorbit despre e-mailuri şi alte documente interceptate, care dovedesc faptul că după Brexit, Serviciul de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ar fi negociat un acord cu Statele Unite, care a fost dezavantajos pentru Regatul Unit.

Cu această declaraţie ministrul Raab a pus capăt unei lungi perioade de secretomanie. Chiar înaintea  alegerilor din anul 2019, a fost întocmit un raport din care rezultă că Moscova a influenţat rezultatul referendumului din 2016, dar premierul Boris Johnson nu a autorizat publicarea documentului în timpul campaniei electorale. Acum însă nu mai există nicio raţiune pentru care raportul să nu fie cunoscut de opinia publică, astfel că luna viitoare acesta va fi dat publicităţii, completat cu capitolul referitor la datele privind tentativa de a interveni în alegerile din anul 2019.

Raab a vorbit despre actori de origine rusă, dar nu a precizat dacă aceştia au avut vreo legătură cu guvernul rus. Pe de altă parte, din declaraţia ministrului nu rezultă cu claritate dacă acuzaţia se referă doar la divulgarea documentelor considerate secrete de stat, sau şi la furtul acestora. Potrivit surselor anonime citate de presa britanică documentele cu informaţii secrete au fost obţinute prin spargerea căsuţei poştale electronice a unui angajat al NHS.

Despre detaliile negocierilor britanico-americane comentatorul sub nickname-ul „Gregoriator” a postat un articol pe reţeaua de socializare Reddit sub titlul „Marea Britanie practic a îngenunchiat”. După ce a văzut că postarea nu a avut un ecou deosebit, atunci acelaşi utilizator a folosit Twitter-ul pentru a face o cât mai mare publicitate informaţiilor respective. Până la urmă efortul acestuia a dat roade, documentul de peste de 400 de pagini a fost folosit în campania electorală de către Partidul Laburist condus la vremea respectivă de Jeremy Corbyn. Specialiştii care au analizat mesajele persoanei ascunse sub numele de „Gregoriator” independent unii față de ceilalți, au arătat că în aceste texte există câteva greşeli gramaticale care sunt făcute de obicei de persoane a căror limba maternă este cea rusă. Pe de altă parte, metoda folosită de „Gregoriator” seamănă izbitor cu alte tentative similare ruseşti. De exemplu, în acţiunea cu numele de cod „Secondary Infection” agenţii ruşi au scris mesaje în şase limbi şi au încercat – folosind reţelele de socializare – să submineze încrederea utilizatorilor în instituţiile democratice. După demascarea acţiunii, Facebook şi alte reţele de socializare au şters profilul celor care scriau sub diferite pseudonime mesaje identice. Institutul american Digital Forensic Reserch Lab (DFRLab) care se ocupă cu demascarea tentativelor de influenţare prin intermediul internetului a studiat acţiunea „Secondary Infection” şi a ajuns la concluzia că a durat atât de mult timp şi a avut aşa de multe ramificaţii încât, după toate probabilităţile, a fost proiectul unui serviciu secret. Metoda folosită a fost relativ simplă şi semăna cu tactica folosită de Moscova încă din timpul Uniunii Sovietice, când de exemplu se încerca defăimarea Statelor Unite cu informaţia falsă cum că Washingtonul ar fi răspândit în mod deliberat epidemia AIDS în lume. În prima fază se inventa o ştire falsă, după care un utilizator care lucra coordonat cu primul, fabrica un meme din „ştirea” respectivă. Acest meme se distribuia prin diverşi utilizatori în reţelele sociale, până când diversiunea era preluată şi de presă.

Rusia a dezminţit imediat acuzația că ar fi încercat influenţarea alegerilor din Marea Britanie. „Doar atât putem spune: nu avem legătură  cu aceste tentative. Respingem această acuzaţie care este total nefondată” – a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Oficialul rus a adăugat că de asemenea, nu este adevărat că hackeri care ar avea legătură cu serviciul secret rus au încercat să sustragă din calculatoarele institutelor de cercetare occidentale documente referitoare la vaccinul împotriva coronavirusului de tip nou.

Székely Ervin, RADOR