Hotărâri adoptate în şedinţa săptămânală a guvernului

Realizator: Companiile aeriene TAROM și Blue Air vor fi ajutate financiar pentru compensarea pierderilor apărute din cauza pandemiei de COVID-19 – a decis guvernul. În ședința săptămânală de ieri a fost aprobată și o hotărâre privind cuantumul plăților directe pe hectar pentru agricultori și sumele maxime care vor fi acordate crescătorilor de ovine și de caprine.
Reporter: Andrei Șerban – Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat la începutul ședinței de ieri că agricultorii și fermierii vor începe să primească acest ajutor financiar de la 16 octombrie.
Adrian Oros: Cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafață – 98,7 euro pe hectar; plata pentru înverzire – 57,8 de euro pe hectar; și plata pentru tinerii fermieri – 36,6 euro pe hectar. De asemenea, plafonul aferent plăților directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine şi caprine este de 71 milioane euro, iar cuantumul unitar este de 17,9 euro pe cap de animal.
Reporter: Guvernul a mai adoptat ieri și o ordonanță de urgență prin care se acordă un ajutor de stat companiilor TAROM și Blue Air pentru a compensa pierderile suferite în pandemie. Au mai fost adoptate și două hotărâri de guvern privind acordarea ajutorului de stat care va fi folosit la închiderea minelor necompetitive din Valea Jiului și din județul Hunedoara./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)