OMS anunţă că un vaccin anti-COVID ar putea fi gata până la sfârşitul anului

Realizator: Pe glob, cel mai recent bilanț al pandemiei indică aproximativ 36 de milioane de cazuri de contaminare, peste un milion de decese și peste 27 de milioane de persoane vindecate. Între timp, continuă lupta contra cronometru pentru găsirea unui vaccin.
Pe de altă parte, mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârșite, în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 și cel al spitalizărilor cresc.
Reporter: Ciprian Sasu – Statele Unite au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producției de Remdesivir, produs de compania americană Gilead. Executivul comunitar achiziționează acest medicament în mod centralizat și gestionează distribuirea lui către statele membre ale Uniunii Europene, în luna iulie fiind asigurată astfel aprovizionarea cu doze suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienți COVID-19. Studiile au relevat că Remdesivirul reduce durata de spitalizare în cazurile severe de infectare cu noul coronavirus. Acest antiviral și steroidul dexametazonă sunt singurele medicamente autorizate în Uniune pentru tratarea COVID-19. Ambele i-au fost administrate și președintelui american Donald Trump, împreună cu un medicament experimental pe bază de anticorpi. O veste bună vine de la Organizația Mondială a Sănătății, care prin vocea directorului său anunță că un vaccin ar putea fi gata până la sfârșitul acestui an.
*
În România, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că în depozite mai sunt 4.000 de doze de Remdesivir și că de la începutul lunii iulie medicii au folosit în terapia cu acest medicament aproape 12.000 de flacoane. Cea de-a treia tranșă, de aproape 9.000 de doze, din cele 25.000 alocate țării noastre, ar urma să fie livrată până la sfârșitul acestei săptămâni.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)