Camera Deputaţilor a adoptat legea Zilei Tratatului de la Trianon

Realizator: Camera Deputaţilor a adoptat astăzi legea prin care ziua de 4 iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon, în forma aprobată iniţial de parlament în luna iunie. Preşedintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea legii, dar aceasta a fost respinsă. UDMR, PNL şi USR au acuzat PSD că a promovat această lege în scop electoral.
Benedek Zacharie, deputat UDMR: Aceste demersuri sunt simple politicianisme, care sună bine și dau bine, dar în realitate României moderne îi sunt fără semnificație, că trecutul este trecut și ar trebui lăsat în urmă.
Realizator: PSD şi PMP au atras atenția, la rândul lor, că susținerea legii nu este un demers patriotard, ci unul simbolic.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD: Așa cum statul maghiar are o lege care se numește așa: „Ziua tragediei națiunii maghiare”, așa avem și noi dreptul să putem sărbători această perioadă.
Realizator: După votul de astăzi din Camera Deputaților, inițiatorul legii, social-democratul Titus Corlățean, a scris pe Facebook că îi solicită președintelui Klaus Iohannis să promulge neîntârziat documentul, care, în opinia sa, are o simbolistică esențială pentru identitatea românească și pentru statul român.
Semnat pe 4 iunie 1920 în Franța, în Palatul Marele Trianon de la Versailles, tratatul a consfințit includerea Transilvaniei și a părții răsăritene a Banatului în cadrul României./rpatulea/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (3 noiembrie)