Cu doar 50 de SMS-uri, Fundația Motivation România poate dona un scaun rulant unei persoane cu dizabilități din România

București, 3 noiembrie – De la începutul lunii noiembrie, Fundația Motivation România direcționează fondurile din campania de donații prin SMS pentru oferirea gratuită de scaune rulante adaptate persoanelor cu dizabilități locomotorii din România. Campania constă în trimiterea unui SMS în valoare de 2 euro/lună, cu textul ACTIV, la numărul scurt 8844.

Pentru fiecare 50 de SMS-uri trimise, Fundația Motivation România donează un scaun rulant recondiționat, unei persoane cu dizabilități locomotorii din țară. Prin implicarea persoanelor fizice, Fundația Motivation România își propune acoperirea a 30% din valoarea totală necesară sprijinirii, an de an, a peste 1.000 de copii și adulți cu dizabilități care au nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa.

„Dacă în perioada mai – octombrie, în contextul implementării măsurilor de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, am fost nevoiți să direcționăm fondurile din campanie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor urgente ale persoanelor cu dizabilități, prin donarea de produse destinate îngrijirii sănătății, din luna noiembrie revenim la destinația inițială a campaniei. Copiii și adulții cu dizabilități din România au în continuare nevoie de scaune rulante adaptate pentru a-și recăpăta independența și pentru a avea acces la o viață activă. Prin Fondul Scaunelor Rulante facem acest lucru an de an – donăm peste 1.000 de scaune rulante personalizate copiilor și adulților care fie s-au născut cu o dizabilitate, fie au dobândit-o în urma unui accident auto, prin plonjon, prin cădere de la înălțime”, a declarat Cristian Ispas, director general al Fundației Motivation România.

Motto-ul campaniei „Sunt pantofi care te duc departe! La fel și scaune rulante!” face referire la dreptul persoanelor cu dizabilități de a trăi liber și independent. Așa cum o pereche de pantofi trebuie să fie potrivită pentru fiecare poveste trăită – o aniversare sau o drumeție pe munte, la fel și scaunul rulant trebuie să se potrivească stilului de viață sau mediului în care trăiește cel ce îl folosește.

Proiectul Fondul Scaunelor Rulante este derulat de Fundația Motivation România în colaborare cu parteneri internaționali, și constă în importul de scaune rulante second hand de calitate, recondiționarea și livrarea lor către persoanele care au nevoie de ele. Tot acest proces înregistrează un cost mediu de 100 de euro/scaun rulant.

În România, sistemul public de sănătate acoperă, odată la 3 ani, costul unui scaun rulant de slabă calitate, nepotrivit abilităților și nevoilor celor mai mulți utilizatori. Organizația Mondială a Sănătății consideră scaunul rulant „o componentă vitală a reabilitării […] acesta trebuie să corespundă cerințelor individuale ale utilizatorului și mediului în care acesta trăiește” (OMS, Perspective Internaționale asupra leziunii medulare, 2013, p. ix).

Numărul scurt 8844 este obținut prin aplicația donatie.ro, proiect al Asociației pentru Relații Comunitare. Acesta este valabil în rețelele de telefonie mobilă Orange România, Digi Mobil, Telekom România, Vodafone România.

Campania de donații prin SMS a fost conturată în cadrul proiectului „8 ore peste program pentru o cauză bună” al Fundației Comunitare București, alături de un grup de voluntari specialiști care continuă să susțină organizația pe durata campaniei. ***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.