Institutul Francez Digital: Elvire chez vous, Noiembrie Digital online şi, în curând, un nou site

Având în vedere contextul actual și restricţiile care fac imposibilă organizarea unor evenimente cu publicul, Institutul Francez din România a început o tranziție spre digitalizare: creare și distribuire de conținut creativ pe rețelele sociale, adaptarea proiectelor tradiționale la mediul online, organizarea unor webinarii specializate pentru prima dată în istoria instituției, lansarea unui nou site şi multe altele. Cea mai mare provocare în acest moment este însă adaptarea cinematografului Elvire Popesco la noile condiţii.

Elvire chez vous

După programele Elvire Popesco en plein air, cu proiecții în aer liber din iunie până în octombrie, și Elvire Popesco hors les murs, prin care filmele franceze au ajuns la spectatorii din alte locuri, Institutul Francez lansează Elvire chez vous, care aduce programul de la Elvire Popesco direct în casele spectatorilor din toată țara.
Ciclul Elvire chez vous propune în fiecare săptămână o serie de proiecţii online, cât mai apropiate de experienţa din cinema, fiecare film fiind disponibil doar o seară, de la ora 19.00 şi până la miezul nopţii, pe platforma Eventbook. Joia şi vinerea vor fi dedicate cu precădere avanpremierelor de filme româneşti recente, care au circulat în festivaluri internaţionale, dar nu au avut ocazia să fie văzute de spectatorii din ţară. Proiecţiile vor fi urmate de întâlniri virtuale cu regizorii şi protagoniştii filmelor, retransmise live, unele dintre ele fiind prezentate în parteneriat cu revista de cinema Films in Frame şi moderate de redactorii acesteia. Sâmbăta va fi dedicată filmelor franceze inedite, care nu au fost distribuite pe ecranele cinematografelor din România, şi întâlnirilor virtuale cu regizorii lor, iar duminica programul va fi întregit de titluri din cinematografia europeană a ultimilor ani.
Elvire chez vous va debuta joi, 12 noiembrie, cu titlul CĂLĂTORIE ÎN JURUL CASEI ÎN 60 DE ZILE, un omnibus alcătuit din 6 scurtmetraje, eclectice şi personale, produse în perioada de izolare din primăvara anului 2020 de către regizori consacrați și debutanți: Alina Manolache, Alexandru Solomon, Laura Pop, Andra Tarara și David Schwartz, Vlad Petri şi Teona Galgoțiu. Regizorii împreună cu producătorul Andrei Tănăsescu vor da întâlnire publicului, tot prin intermediul micilor ecrane, după proiecţie.
Dar pentru ca aşteptarea să fie mai scurtă, Institutul Francez vă propune un „aperitiv”: pentru a marca Ziua Cinematografelor Arthouse din Europa, duminică, 8 noiembrie, Elvire aduce în casele şi pe ecranele spectatorilor Cyrano, mon amour, o comedie franceză savuroasă, câștigătoarea Premiului Publicului la Festivalul Filmului Francez 2019.
Biletele sunt deja în vânzare pe www.elvirepopesco.ro

Noiembrie Digital Online

Acum mai mult ca oricând, Festivalul Noiembrie Digital își propune să ofere tuturor accesul la noile tehnologii, majoritatea evenimentelor desfășurându-se în mediul online. Astfel, publicul va avea posibilitatea să urmărească toate activitățile organizate de către echipele Institutului Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara fără a ține cont de restricțiile geografice care existau în anii precedenți. În cadrul Festivalului, Institutul Francez din România organizează o serie de ateliere, spectacole, mese rotunde și webinarii dedicate creației digitale sub toate formele: realitate virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată, tehnologii de ultimă generație etc.
Astfel în a doua jumătate a lunii noiembrie va avea loc un „Atelier de creație în realitate virtuală”, în cadrul căreia participanții vor fi provocați să descopere și să creeze universuri virtuale cu ajutorul căștilor de realitate virtuală și al aplicației de pictură digitală Tilt Brush. Pe 30 noiembrie va avea loc şi „Seara French Tech dedicată Inteligenței Artificiale – mize economice și noi provocări”. Programul întreg poate fi găsit pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România.

Un nou site

Digitalizarea va fi cuvântul cheie pentru toate celelalte proiecte deja tradiționale pentru Institutul Francez. Pe 3 decembrie Institutul Francez din România va lansa un nou site web – dinamic, prietenos și interactiv: www.institutfrancais.ro. Noua platforma va avea o structură clară, intuitivă și conținut creativ despre oferta de cursuri și examene de limba franceză, mediatecă, noutăți culturale, evenimente online, burse și programe de finanțare.