Proteste ale sindicatelor din domeniul sănătăţii

Realizator: Sindicatele de la Ambulanță au anulat greva japoneză care trebuia să înceapă astăzi, după ce ieri reprezentanții lor au discutat cu premierul Ludovic Orban și miniștrii sănătății și finanțelor publice. Sindicaliștii au obținut creșterea numărului angajaților în serviciile de Ambulanță cu 1.000 de posturi, ce vor fi ocupate prin concurs, pe perioadă nedeterminată şi distribuite echilibrat în județe, precum și acordarea sporului de pandemie de 25%.
Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța”: Din 15 august, personalul din Ambulanță nu beneficiază de niciun leu ca stimulent sau spor pentru pandemie, pentru COVID; în schimb, alte unități sanitare au beneficiat în continuitate, și am discutat această problemă. Sperăm să iasă legislația ca să fie aplicat cu 1 noiembrie, să se acorde 25% spor pentru personalul operativ din serviciile de Ambulanță.
O altă problemă sensibilă ridicată a fost problema salarizării asistentului medical. Asistentul medical din Ambulanță, din păcate, a rămas la o salarizare de bază apropiată chiar la nivelul din spital, plus faptul că asistentul medical din Ambulanță nu este salarizat la nivelul prestării activității pe care o face.
*
Realizator: Pe de altă parte, sindicaliştii Federaţiei Sanitas au pichetat ieri din nou sediul Guvernului, cerând stimulente financiare, echipamente de protecţie şi sumplimentarea numărul de anjgajaţi implicaţi în tratarea bolnavilor de COVID-19. A fost pentru a doua oară când au recurs la această formă de protest, după ce au făcut acelaşi lucru şi săptămâna trecută.
Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas: Principala revendicare rămâne lipsa de preocupare a guvernului pentru situația lucrătorilor din sănătate – și vorbesc aici despre epuizarea fizică, psihică a personalul medical care se află în prima linie încă din luna martie, vorbesc despre blocarea posturilor, vorbesc despre lipsa materialelor de protecție adecvate și suficiente în această perioadă și despre o predictibilitate pe care guvernul nu o oferă lucrătorilor din sănătate în aceste momente.
Bineînțeles că sunt și revendicări cu caracter salarial – vorbesc aici despre neonorarea promisiunilor. Noi să nu uităm că n-am cerut acest stimulent de 2.500 pentru starea de urgență, majoritatea colegilor noștri nu au primit nici acum… Sunt foarte multe lucruri. Să nu uităm lucru foarte important: Ministerul Muncii nici în acest moment nu a emis metodologia de aplicare a Legii 56, astfel încât urmașii colegilor noștri care au decedat în această perioadă din cauza coronavirusului nu își pot primi drepturile prevăzute de lege.#HUN/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)