Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând din 14 noiembrie

Starea de alertă în România se prelungește cu încă 30 de zile, începând de mâine. Decizia a fost luată în ședința de guvern care a avut loc aseară. Ce alte subiecte s-au aflat pe agenda discuțiilor.

Reporter: Petruța Obrejan – Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a ținut să precizeze că măsurile de protecție sanitară, decise anterior împreună cu specialiștii epidemiologi, rămân în continuare valabile și se vor aplica inclusiv pe perioada alegerilor parlamentare. El a explicat că pentru secțiile de votare, ce vor fi organizate în afara României, va fi emis un ordin comun al miniștrilor sănătății și afacerilor externe. Șeful DSU a venit și cu alte precizări.

Raed Arafat: Se redeschid punctele de frontieră Oancea, județul Galați, cu Republica Moldova, și la frontieră româno-sârbă, punctul Naidăș, județul Caraș-Severin. Totodată, s-au stabilit regulile de organizare a Zilei Naționale, sărbătorirea Zilei Naționale a României în 1 Decembrie.

Reporter: De asemenea, Guvernul intenționează – a mai spus Raed Arafat – să ofere temporar, pe perioada pandemiei, dreptul la liberă practică pentru medicii absolvenți ai facultăților de medicină și medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire, astfel încât ei să poată lucra sub supraveghere în spitalele unde există secții în care sunt tratați pacienții cu COVID-19. Un proiect de ordonanță de urgenţă în acest sens s-a aflat ieri, în prima lectură pe masa Executivului. Raed Arafat a mai sus că se dorește inclusiv cooptarea ca voluntari a studenților de la medicină./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie