Primăriile și consiliile județene pot prelua de la Ministerul Transporturilor proiecte de infrastructură rutieră

Realizator: Primăriile și consiliile județene pot prelua de la Ministerul Transporturilor proiecte de infrastructură rutieră care au obținut finanțare europeană nerambursabilă. Practic, prin această descentralizare în câteva săptămâni proiecte importante, precum drumul expres Arad – Oradea sau centurile de la Mediaș și Beiuș, au fost preluate local. Printre avantajele transferului se numără obținerea mai rapidă a unor avize și autorizații, dar și creșterea experienței pentru autoritățile locale – după cum a explicat pentru Radio România Actualități, Cristina Amărăzeanu, director proiecte europene la Compania de Drumuri:
Cristina Amărăzeanu: Se face o solicitare directă către companie, în care UAT-uri, primăria, consiliul județean își manifestă interesul pentru un anumit obiectiv pe care ei l-au identificat ca făcând parte din una pe care o coordonează. Există două etape procedurale. Se discută cu finanțatorul pentru a se valida două aspecte: capacitatea tehnică – să demonstreze că a mai de rulat proiecte cu finanțare nerambursabilă tot în cadrul Ministerului Transporturilor, se verifică dacă acest obiectiv este cuprins în Master Planul General de Transport. Adică, nu puteam să finanțăm orice.
Realizator: Termenul limită pentru finalizarea acestor proiecte, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, este decembrie 2023. Banii care nu pot fi cheltuiți se mută pe următorul program de transport./rpatulea/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 noiembrie)