Celebrând Ziua Mondială a Filosofiei în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, UNESCO subliniază valoarea durabilă a filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru fiecare cultură și pentru fiecare individ. În afară de a fi o disciplină, filosofia este și o practică zilnică care poate transforma societățile și poate stimula dialogul între culturi. Încurajând exercițiul gândirii, confruntarea raționată a opiniilor, filosofia ajută la construirea unei societăți mai tolerante și mai respectuoase. Astfel, sunt posibile înțelegerea și răspunsurile la marile provocări contemporane, prin crearea condițiilor intelectuale pentru schimbare.

„Importanţa filosofiei în perioade de criză” este tema Zilei Mondiale a Filosofiei din anul 2020.
„În această zi de exercițiu colectiv de reflecție liberă, motivată și informată asupra provocărilor importante din timpul nostru, toți partenerii UNESCO sunt încurajați să organizeze diverse activități – dialoguri filosofice, discuții, conferințe, ateliere, evenimente culturale și diverse prezentări în jurul temei generale a zilei, cu participarea filozofilor, oamenilor de știință din toate ramurile științelor sociale și naturale – educatori, profesori, studenți, jurnaliști și alți reprezentanți ai mass-media – și, bineînțeles, a publicului larg”, notează UNESCO pe site-ul său oficial.
Ediția din 2020 a Zilei Mondiale a Filosofiei evidenţiază importanța reflecției filosofice pentru a face față multiplelor provocări cu care se confruntă lumea, invitând în special să se reflecteze asupra sensului pandemiei de COVID-19.
Criza sanitară pune sub semnul întrebării mai multe aspecte ale societăților noastre. În acest context, filosofia ne ajută să luăm distanța necesară pentru a avansa mai bine, stimulând reflecția critică asupra problemelor deja prezente, dar pe care pandemia le-a împins până la punctul culminant.

În mesajul său, Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a afirmat că ”UNESCO a fost întotdeauna un prieten al filosofiei”, subliniind că ”este o instituție care implementează un proiect filosofic”. Audrey Azoulay a mai făcut cunoscut faptul că ”filosofia drepturilor omului a fost aceea a lui Immanuel Kant sau Bernardin de Saint-Pierre”.
„Ziua Mondială a Filosofiei 2020 este, în mai multe moduri, excepțională. Este o sărbătoare în mijlocul crizelor – sănătate, economică, criză climatică, criză existențială – deoarece această pandemie pune sub semnul întrebării multe aspecte ale societăților noastre: de la relația noastră cu comunitatea până la condiția noastră de individ, inclusiv sistemele noastre economice și politice. Prin urmare, această zi este deosebit de relevantă anul acesta. Este o oportunitate de a sărbători mult mai mult decât o disciplină universitară sau o știință umanistă şi un anumit mod de a fi în lume, cu atât mai necesar în contextul în care trăim. Dacă criza sănătății pune sub semnul întrebării mai multe fundamente ale societăților noastre, atunci filosofia ne ajută să avansăm mai bine, stimulând o reflecție critică asupra problemelor care sunt deja prezente, dar pe care pandemia le împinge la punctul culminant. Într-un moment în care radicalitatea și viteza marilor tulburări ale lumii ne pot dezorienta, filosofia permite atât să facă un pas înapoi, cât și să vadă mai departe”, a mai spus directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Filosofia este studiul problemelor generale și fundamentale, precum cele legate de realitate, existență, cunoaștere, valori, rațiune, minte și limbaj. Prin extensie, filosofia se poate referi la cele mai elementare credințe, concepte și atitudini ale unui individ sau grup.
Cuvântul ”filosofie” provine din greaca veche ”philosophia”, care înseamnă literalmente ”dragoste de înțelepciune”. Introducerea termenilor ”filosof” și ”filosofie” a fost atribuită gânditorului grec Pitagora. Filosofia este împărțită în mai multe subdomenii, care includ epistemologia, logica, metafizica, etica și estetica.

Ziua Mondială a Filosofiei a fost sărbătorită pentru prima dată pe 21 noiembrie 2002 şi a fost proclamată oficial în 2005, la Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Din 2005, este celebrată în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie.(surse: www.unesco.org, www.newsd.in, www.cute-calendar.com) /aionescu

Ada Ionescu, RADOR