La Chişinău, Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie

La Chişinău, Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie şi a validat alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Maia Sandu va prelua efectiv atribuţiile de şef de stat peste două săptamâni, când expiră mandatul preşedintelui în exerciţiu, Igor Dodon. Relatează de la Radio Chişinău, Mariana Vasilache:

Reporter: Curtea Constituţională a decis validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie câștigată de fostul premier pro-european și reformator Maia Sandu în fața președintelui în funcţie, pro-rusul Igor Dodon.

Reprezentantul lui Igor Dodon a cerut amânarea ședinței, deoarece una dintre contestațiile depuse în instanță de candidatul perdant nu ar fi trecut toate procedurile judiciare, însă magistrații Curții au respins acest demers. Reprezentanții celor doi concurenți și-au adus acuzații reciproce în ședință, invocând încălcări din partea contracandidaților, însă președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a declarat că nu există motive pentru a anula rezultatele scrutinului.

După decizia Curții, Igor Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu și a declarat că el și Partidul Socialiştilor, al oricărui lider neformal este, vor susține demersul noului președinte privind dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Maia Sandu va prelua efectiv mandatul de șef de stat pe 24 decembrie, o dată cu depunerea jurământului în cadrul ceremoniei de învestitură./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 decembrie