Guvernul francez recomandă ca de sărbători adunările să se limiteze la maximum șase persoane în aceeași casă

Realizator: În Franța guvernul a salvat Crăciunul, dar sacrifică Revelionul. Pe 15 decembrie se va încheia perioada de izolare a populației la domiciliu, în vigoare din 29 octombrie, însă vor fi aplicate alte restricții – a anunțat premierul Jean Castex și miniștrii cu responsabilități în gestionarea crizei sanitar. O corespondență de la Daniela Coman.
Reporter: După o descreștere constantă, unii indicatori au început să urce în ultimele zile, astfel încât nu poate fi atinsă, înainte de 15 decembrie, ținta de sub 5.000 de cazuri pozitive noi pe zi, fixată de guvern pentru a favoriza relaxarea restricțiilor – a precizat premierul Jean Castex.
Jean Castex: Ştim că sărbătorile de sfârșit de an constituie momente de risc, pentru că pot provoca o accelerare a epidemiei. Nu ne permitem să lăsăm garda jos.
Reporter: Astfel izolarea va fi înlocuită cu interdicția de a circula pe timpul nopții între orele 20:00 şi 6:00 dimineața.
Prezența în exteriorul locuinței în acest interval orar este permisă pentru motive serioase, justificate cu documente și cu o declarație derogatorie pe proprie răspundere. Excepție va face noaptea de Crăciun, nu însă și cea de Revelion. 100.000 de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați în noaptea dintre ani pentru a supraveghea respectarea restricțiilor și a depista petrecerile clandestine. Francezii vor fi liberi să călătorească, să meargă în vacanță și să se reunească în familie de sărbători, dar guvernul recomandă insistent ca adunările să se limiteze la maximum șase persoane în aceeași casă.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 decembrie)