Avertizări de inundații pe mai multe râuri din ţară

Realizator: Hidrologii au emis avertizări de inundații pe mai multe râuri din județele Prahova, Buzău, Vrancea și Dâmbovița, din cauza ploilor și a topirii zăpezii. Un cod galben de inundații a intrat în vigoare la miezul zilei și este valabil până mâine la ora 9:00 pe râurile din bazinele hidrografice Olt, Argeș și Dâmbovița. De la ora 18:00 a intrat în vigoare un alt cod de inundații, de această dată portocaliu, valabil până mâine la miezul nopții în bazinele hidrografice Sabar, Ialomița, Buzău, Râmnicu Sărat și Putna.
La începutul săptămânii viitoare, ploile se vor potoli, iar la nivelul întregii țări temperaturile vor crește semnificativ.
Alina Şerban, meteorolog de serviciu: De la începutul săptămânii până spre sfârşitul acesteia, vremea se va stabiliza oarecum. Vom vorbi de o adversie de aer cald, dar aceasta vine pe o masă de aer rece preexistent; va determina doar o inversie termică și, în consecință, în zonele joase de relief ceață, izolat burniță. Temperaturile însă vor fi pentru multe zone din țară mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, cu deosebire la deal și la munte, acolo unde masa de aer cald se va resimți din plin, pentru că și cerul va fi variabil în zonele respective și precipitațiile aproape că vor lipsi. Temperaturi maxime se vor încadra, în marea lor majoritate, de pe la 2-3 grade până la 10-12-13 grade. Ne așteptăm ca cele mai coborâte valori să se înregistreze atât în zonele în care ceața va persista, iar cele mai ridicate valori, foarte probabil în zona litoralului, acolo unde vântul va avea intensificări.#HUN/rpatulea/cvanatoru

 

RADIO R1OMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 decembrie)