În Balcanii de Vest începe campania de vaccinare împotriva COVID-19

În Croația și Slovenia vaccinarea împotriva COVID-19 va începe simbolic în același timp cu celelalte state ale Uniunii Europene (27, 28 și 29 decembrie), iar în restul statelor din Balcanii de Vest vaccinarea va începe în primele trei luni ale anului 2021.
Potrivit datelor oficiale, Croația (aproximativ 4 milioane locuitori) a comandat 5,6 milioane doze de vaccin împotriva coronavirus, de la diferiți producători, ceea ce înseamnă că 70% din populație va putea primi câte două doze de vaccin. Prima livrare simbolică, 9.750 de doze de vaccin, va veni de la Pfizer și se va începe vaccinarea persoanelor din căminele de bătrâni și a personalului medical care lucrează cu pacienții infectați cu coronavirus.
Și Slovenia (aproximativ 2 milioane locuitori) va primi pentru început 9.700 de doze de vaccin de la Pfizer/ Biontech și va începe campania de vaccinare la 27 decembrie. Ministerul sloven al sănătății a anunțat că vaccinarea va începe cu persoanele în vârstă, grupurile vulnerabile și cadrele medicale.
În Macedonia de Nord (aproximativ 2 milioane locuitori) primele doze de vaccin vor ajunge în martie 2021 – a anunțat ministrul macedonean al sănătății, Venko Filipče, adăugând că prin mecanismul COVAX s-au comandat și plătit în avans 833.000 de doze de vaccin. De asemenea, Macedonia de Nord intenționează să achiziționeze direct de la Pfizer și AstraZeneca încă 800.000 de doze prin intermediul Uniunii Europene, Greciei și a altor state europene, pentru a se atinge „obiectivul ca 60-70% din populație să fie vaccinată, așa cum recomandă experții”. Potrivit declarației ministrului macedonean al sănătății prioritate vor avea cadrele medicale, bolnavii cronici, angajații din Poliție și Armată.
În Muntenegru (aproximativ 600.000 de locuitori) încă nu se știe când va începe vaccinarea împotriva coronavirus. Noul director al Institutului pentru sănătate publică, Igor Galić, a declarat că „vaccinarea ar putea începe în primele trei luni ale anului 2021, poate mai devreme”.
În Bosnia și Herțegovina (aproximativ 3,3 milioane de locuitori) primele doze de vaccin vor sosi în primele trei luni ale anului 2021. BiH a aderat la mecanismul COVAX și a comandat 1.232.000 doze de vaccin, suficient pentru 20% din populație. Entitatea sârbă din BiH, Republica Srpska, va primi la începutul anului vaccinul rusesc Sputnik V. Republica Srpska a comandat și plătit 400.000 de doze de vaccin prin mecanismul COVAX. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în primul rând vor fi vaccinate persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cadrele medicale și alte categorii vulnerabile. În Federația BiH există 10 cantoane cu 10 ministere ale sănătății. Fiecare canton are autonomia de a alege producătorul de la care se va achiziționa vaccinul contra COVID-19./rmihaj/pvelisar

(www.beta.rs – 22 decembrie)