Miercuri ar putea fi învestit și instalat un nou guvern de centru-dreapta condus de liberalul Florin Cîțu

Se anunță o zi încărcată astăzi, la Parlament, la capătul lui căreia ar putea fi învestit și instalat un nou guvern de centru-dreapta condus de liberalul Florin Cîțu, acum ministru de finanțe.

Lista cabinetului său și programul de guvernare ar urma să fie depuse peste aproximativ o oră la Parlament, iar premierul desemnat ar dori ca votul în plenul celor două camere să înceapă la ora 18:00, un calendar rapid care pare însă posibil, ținând cont de ritmul accelerat impus de coaliţia majoritară în legislativ în primele două zile de activitate.

De altfel, lista celor 18 candidați la posturi în viitorul cabinet a fost definitivată după miezul nopții în ședințe separate ale conducerilor USR PLUS şi PNL, care și-au stabilit fiecare nominalizările pentru ministerele care le revine. A fost o ședință mai tensionată la liberali, cu atacuri la adresa liderului partidului, Ludovic Orban, dar lista de candidați a fost aprobată cu o largă majoritate. Reporterul Radio România Actualități, Cătălin Purcaru, a urmărit întâlnirile de partid și ne spune care sunt în nominalizările.

Reporter: Cătălin Purcaru – Liberalii au nouă ministere. Nicolae Ciucă va continua activitatea la Apărare, iar Bogdan Aurescu la Externe. Ministerul de Finanțe va fi coordonat de către Alexandru Nazare, iar la Ministerul Muncii este propusă Raluca Turcan. Conducerea Educației îi revine lui Sorin Cîmpeanu, Energia lui Virgil Popescu, Lucian Bode la Interne, Adrian Oros la Agricultură și Bogdan Gheorghiu, care își va continua mandatul la Cultură. Propunerile au fost votate în ședința forului statutar al PNL în care nu au lipsit criticile.

Președintele PNL, Ludovic Orban: Suntem un partid în care fiecare membru, fiecare lider are dreptul să se exprime, are dreptul să voteze oricum dorește, fără să suporte consecințele. Respect votul celor care au votat împotrivă sau s-au abţinut, doi plus cinci șapte la număr, dar pe de altă parte, țin cont de votul celor 63 de colegi din Biroul Politic Național, care au votat pentru candidații de miniștri propuși.

Reporter: USR PLUS va avea șase ministere. Fondurile europene ar urma să fie conduse de către Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu la Sănătate, Cătălin Drulă la Transporturi, Stelian Ion la Justiție și Claudiu Năsui la Economie, la Ministerul Comunicațiilor și Cercetării este propus Ciprian Teleman. Anterior, UDMR a anunțat că la Ministerul Dezvoltării este propus Cseke Attila, la Mediu Tanczos Barna, iar portofoliul Tineretului și Sportului ar urmă să fie preluat de către Eduard Novak. Alianța PNL – USR PLUS insistă pentru un calendar rapid de învestire a cabinetului de centru-dreapta./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie