Campania naţională anti-COVID-19 va începe la ora 9:00

Campania naţională anti COVID-19 va începe în această dimineaţă la ora 9:00. Dozele solicitate pentru imunizarea primilor români, aproximativ 3.000 de cadre medicale din prima linie a eforturilor de combatere a coronavirusului, au fost transportate peste noapte, din Centrul National de Stocare de la Institutul „Cantacuzino” din Capitală, către unităţile medicale din ţară. Spitalele de urgenţă din Suceava şi Baia Mare, clinicile de boli infecţionase din Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Craiova şi Constanţa. La această oră, sunt în curs de a fi livrate şi dozele desintate unitătilor din Bucureşti: Institutul „Matei Balş”, unde se va da efectiv startuk vaccinării, şi Spitalul Clinic „Victor Babeş”. Mihaela Enache l-a întrebat pe comandantul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, doctorul Florin Oancea, cum se asigură transferul în siguranţă al vaccinurilor:
Florin Oancea: El pleacă în cutii de transport speciale, calficate, în care se află numărul de doze solicitate de aceste spitale şi de un data logger, care le va întregistra graficul de temperatură pe durata transportului.
Reporter: Un dispozitiv electronic care întregistrează exact în fiecare clipă la ce temperatură sunt păstrate.
Florin Oancea: La ce temperatură sunt păstrate. Exact cum le-am primit, cu un data logger de la Pfizer, aşa le trimitem şi noi mai departe către centrele de vaccinare, astfel încât să putem să dovedim în orice moment ce s-a întâmplat cu temperatura la care au stat vaccinurilor.
Reporter: Care sunt riscurile? Ce trebuie să preîntâmpinaţi?
Florin Oancea: În primul rând, va trebui să dezvoltăm aceste proceduri pe manipulare a vaccinului, din momentul când îl primim, că avem la dispoziţie 5 minute ca să-l băgăm în congelatorul de minus 70 de grade şi manevrarea lui către containerele de 28 grade.
Reporter: Este, practic, şi un test, această fază 0 – cum i s-a spus – pentru că urmează o tranşă mai mare de vaccinuri. Ce se va întâmpla atunci? Deja sunt puse la punct toate etapele, toţi paşii?
Florin Oancea: Da, începând din noapte aceasta sunt funcţionale şi centrele zonale pot primi vaccinuri. Poate la aceste campanii de vaccinare există nişte oameni care n-au avut linişte şi nu vor avea linişte până când vom încheia această campanie de vaccinare. Este o provocare pentru întreaga omenire şi pentru România.#HUN/eendrefy/sdm2

RRA – 27 decembrie