Bilanțul cutremurului din Croația – 7 morți și zeci de răniți

Numărul victimelor cutremurului de marți din Croația a ajuns la șapte. Potrivit celor mai recente informații, zeci de persoane au fost rănite și s-au înregistrat importante pagube materiale. În decurs de patru ore în Croația s-au produs alte 16 cutremure. Institutul de Seismologie din Croația a publicat lista cutremurelor ulterioare cu magnitudine mai mare de 3 grade pe scara Richter, care au urmat cutremurului de 6,2 grade de la Petrinja. Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat în localitățile Petrinja, Sisak, Glina și Zagreb.

Imediat după cutremur, membrii Serviciului croat de salvare, echipe de pompieri și militari au început operațiunile de căutare și salvare a oamenilor prinși sub dărâmături. Operațiunile au continuat și pe timpul nopții. Persoanele salvate și rănite au fost transportate la spitale din Zagreb. Cutremurul de la Petrinja a afectat și clădirile Parlamentului și Guvernului Croației, Ministerului croat de externe. În următoarele zile se vor cunoaște cât de mult au fost afectate aceste clădiri, care au fost avariate și de cutremurul produs în luna martie. Deocamdată se știe că toate persoanele aflate în clădire au fost evacuate și nu există pierderi omenești. În urma cutremurului, biserica din localitatea Lekenik, de lângă Sisak, s-a prăbușit. La fel ca și casa parohială din centrul localității Petrinja. În localitatea Sisak s-a dărâmat clădirea primăriei, dar toți cei aflați în clădire s-au salvat.

Cutremurul din Croația s-a simțit în 11 state din regiune. Serviciul sloven de apărare civilă și situații de urgență a anunțat că seismul din Croația a produs mici pagube materiale și în Slovenia, dar nu a cauzat pagube majore la infrastructură. Totuși, autoritățile au decis să oprească temporar, din motive de siguranță, activitatea centralei nucleare de la Krško. Cutremurul din Croația s-a resimțit în Serbia, în special la Belgrad, în Voivodina și în vestul Serbiei. În Republica Srpska cutremurul a produs pagube în Banja Luka, unde clădirile vechi din centru orașului au fost avariate.

Seismologul croat, Snježan Prevolnik, a declarat că are speranța că seismul de la Petrinja a fost cel mai puternic din această serie, dar a subliniat că urmează o perioadă cu activitate seismologică deosebit de mare, care ar putea dura mai mult de un an.

Ministrul croat de interne, Davor Božinović, a anunțat că Zagrebul s-a adresat Mecanismului european de alertă și în „cel mai scurt timp” vor începe să sosească toate echipamentele necesare. „Am discutat cu comisarul european pentru gestionarea situațiilor de criză, Janez Lanarčić, care va sosi miercuri în Croația. Mai multe state ne-au oferit ajutor, iar la nivelul Uniunii Europene se organizează ajutoare pentru tot ce avem nevoie în acest moment” – a declarat Božinović.

Premierul croat, Andrej Plenković, a făcut apel la cetățenii care doresc să doneze ajutoare regiunilor afectate să o facă prin intermediul Crucii Roșii sau Apărării Civile. Plenković a declarat că încă nu este cunoscut încă numărul victimelor cutremurului, pentru că există indicii că sunt mai mult de șapte victime. Plenković a anunțat că în contul celor mai afectate localități, Petrinja, Sisak, Glina, va fi virată suma de 120 de milioane kuna (aproximativ 16 milioane euro) ca ajutor de urgență și se va solicita și de la Comisia Europeană un ajutor pentru depășirea consecințelor cutremurului.

Peste 200 de voluntari s-au prezentat la Institutul de transfuzie sanguină din Zagreb pentru pentru a asigura cantități suficiente de sânge pentru persoanele rănite în timpul cutremurului./rmihaj

www.tanjug.rs – 30 decembrie