Situaţia vaccinărilor în lume

Din luna decembrie au început vaccinările în foarte multe ţări ale lumii. În ceea ce priveşte distribuirea şi organizarea vaccinării populaţiei însă, există mari diferenţe între state. În acest așa-zis concurs, România se situează undeva la mijlocul clasamentului. Se pare că ţările bogate şi în acest caz sunt avantajate, iar în statele sărace este posibil ca așteptarea să dureze chiar o jumătate de an până când se pot începe vaccinările.

Israel

În Israel campania de vaccinare a început de la începutul lunii decembrie. Datorită procesului bine organizat, la sfârşitul anului trecut mai mulţi oameni au primit vaccinul anticovid decât cei care s-au îmbolnăvit până la data respectivă. Până ieri 1,69 de milioane de oameni au primit vaccinul, ceea ce înseamnă că în ţara cu 9 milioane de oameni 20% din populaţie a fost vaccinată. Potrivit estimării ministerului sănătăţii 60% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au fost deja vaccinate (este vorba despre cei care au primit prima serie din vaccinul Pfizer-BioNTech şi care la un interval de 21 de zile mai trebuie să primească o doză).

Potrivit analizei făcute de portalul american Brookings succesul Israelului se datorează faptului că este considerată ţara pilot pentru întreprinderi medicale. Israel este o ţară cu o densitate mare a populaţiei şi are un sistem sanitar bine organizat. În plus, guvernul israelian a manifestat de la început interes pentru vaccin şi a fost printre primele state care au comandat din vaccinul Pfizer-BioNTech. Nu în ultimul rând, ţara a fost dispusă să plătească mai mult pentru o doză decât celelalte state. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că până la sfârşitul lunii martie vor vaccina toate persoanele peste 16 ani care doresc acest lucru. Potrivit ziarului The Times of Israel în ţară s-a declanşat valul trei al bolii, zilnic se înregistrazează peste 8.000 de infecţii noi. Doar în Cehia şi în Slovenia se răspândeşte mai repede virusul decât în Israel. Situaţia poate deveni şi mai gravă, având în vedere că evreii ortodocşi organizează în această perioadă mai multe sărbători şi evenimente religioase fără să ţină cont de restricţii. Pe de altă parte însă, tocmai rabinii ortodocşi sunt cei mai mari susţinători ai vaccinării.

Asia

După Israel urmează alte două ţări din Orientul Apropiat: Emiratele Arabe Unite şi Bahrein. În ambele ţări cetăţenii de peste 18 ani primesc gratuit vaccinul. Pe lângă vaccinul Pfizer-BioNTech sunt utilizate şi vaccinurile Sinopharm produse în China. Primul are o eficienţă de 95%, iar cel de-al doilea de 79%. Vaccinul chinezesc a început deja să fie produs şi în Emirate, iar vaccinarea personalului medical a demarat încă din luna septembrie – scrie agenţia de ştiri chinezească CGTN. În India, ţara cu a doua cea mai mare populaţie din lume (1,3 miliarde de oameni), autoritatea naţională a medicamentelor a aprobat la începutul lunii ianuarie atât folosirea vaccinului AstraZeneca creat de Universitatea din Oxford, cât şi un vaccin creat pe plan local. Potrivit planurilor ministerului sănătăţii în decurs de 6-8 luni vor fi vaccinați 300 milioane de a oameni, dar şi această cifră reprezintă doar un sfert din populaţia ţării.

Europa stă destul de bine

Pe bătrânul continent conduce Marea Britanie, unde până acum 1,94% din populaţie a fost vaccinată. Urmează Islanda şi Danemarca, unde s-a reuşit trecerea pragului de 1% în ceea ce priveşte vaccinarea populaţiei. România, cu 0,65% se află undeva peste media Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte ţările din Balcanii de Vest însă, lucrurile nu stau aşa de bine. Acolo probabil că va mai dura încă câteva săptămâni până când vor sosi primele doze. „Bogaţii au pus mâna pe toate bărcile de salvare, şi pe nenorociţi i-au lăsat la urmă” – a comparat situaţia vaccinării din Balcani cu tragedia Titanicului Dragan Danilovski, epidemiolog din Macedonia de Nord. Doar Serbia a reuşit să achiziţioneze din vaccinul Pfizer-BioNTech şi din vaccinul rusesc Sputnik-V, dar din ambele doar cantităţi simbolice. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarase anterior că din cantitatea comandată de UE o să primească şi ţările din Balcanii de Vest. Informaţia a fost confirmată şi de comisarul pentru extindere, Várhelyi Olivér. În schimb, din cauza acestei situaţii în regiune s-au amplificat mişcările eurosceptice, iar potrivit unui reportaj publicat de Associated Press, opiniile care contestă eficienţa vaccinării au devenit mai influente în zonă.

Statele Unite au rămas în urmă

Deşi în Statele Unite vaccinările au început mai devreme, în ceea ce priveşte programul de vaccinare raportat la numărul persoanelor, SUA a rămas în urma Uniunii Europene. „Pur şi simplu este de neînţeles ce se întâmplă. Ar fi trebuit să facem ceva mai bine… Trebuie să aşteptăm primele săptămâni din ianuarie ca să aflăm unde am greşit, dacă am greşit pe undeva” – a declarat epidemiologul şef al Statelor Unite, Anthony Fauci. Planul a fost vaccinarea a 20 de milioane de oameni până la finele anului 2020, însă nici în prezent nu au fost vaccinaţi mai mult de 6,6 milioane, iar procesul se desfăşoară lent.

Unii mai au de aşteptat jumătate de an

În unele ţări din Africa, abia la mijlocul anului 2021 va ajunge vaccinul anticovid. National Geografic scrie că primul val al epidemiei de pe continent a fost din fericire mai moderat decât la ce s-a aşteptat, însă valul doi prezintă o tendinţă crescătoare, în plus a apărut o mutaţie a virusului. O veste bună este că un studiu a arătat că vaccinul produs de Pfizer-BioNTech este la fel de eficient și faţă de mutaţia acestui virus. De altfel, studiile clinice au arătat că acest vaccin este eficient şi faţă de mutaţia virusului identificat în Marea Britanie.

Székely Ervin

RADOR – 12 ianuarie