S-a destrămat coaliţia guvernamentală din Italia

Încă nu se ştie dacă guvernul Conte va supravieţui sau urmează alegeri anticipate.

Matteo Renzi, preşedintele Partidului Italia Viva, a declarat că cei doi miniştri ai partidului său părăsesc guvernul de centru dreapta condus de Giuseppe Conte – scrie Reuters. Potrivit analiştilor presei italiene, decizia politicianului nu a reprezentat o surpriză după ce relaţia sa cu Conte s-a deteriorat în ultima vreme şi era evident că cei doi nu mai pot colabora.
Cea mai importantă întrebare a jurnaliştilor este ce se va întâmpla cu guvernul Conte? Renzi a creat de mai multe ori crize guvernamentale şi politice în Italia. Problema este că fără senatorii Partidului Italia Viva, guvernul nu are majoritate în camera superioară a parlamentului. În Camera Deputaţilor în schimb o majoritate subţire ar putea sprijini în continuare guvernul, dacă Mişcarea 5 Stele (M5S) şi Partidul Democra vor rămâne solidare, dar în Senatul cu 321 de locuri cele două partide plus câteva formaţiuni politice mai mici au împreună doar 155 de voturi. Cu alte cuvinte, coaliţia ar mai avea nevoie de 6 voturi. Istoria arată că în Italia mai multe guverne au căzut pentru că nu au putut asigura majoritatea în Senat.
Disputa dintre Conte şi Renzi în mod formal s-a iscat pe tema măsurilor economice menite să contracareze efectele negative ale pandemiei de coronavirus şi pentru care Italia a primit bani de la Uniunea Europeană. Cu o lună în urmă Renzi l-a ameninţat pe Conte că va părăsi coaliţia, pentru că în opinia sa planul guvernului este greşit. Conform proiectului lui Conte 209,9 miliarde de euro ar fi alocate pentru redresarea economiei, care ar fi completate din bugetul Italiei cu încă 13 miliarde de euro. În opinia lui Renzi acest proiect va duce la risipirea banilor, pentru că nu are în vedere investiţiile pe termen lung. Acesta crede că nu este clară nici modalitatea prin care guvernul ar controla cheltuirea banilor. A mai solicitat că în program să fie inclusă şi suma pe care Italia o va primi de la Mecanismul de Stabilitate Europeană (ESM), lucru cu care Mişcarea 5 Stele nu este de acord.
Giuseppe Conte a încercat să ajungă la un compromis cu Renzi şi unele dintre propunerile sale au fost acceptate, de exemplu a dublat suma alocată pentru sistemul medical, dar pentru politicianul influent al Italiei aceste concesii nu au fost suficiente. Astfel miniştrii Partidului Italia Viva Teresa Bellanova (ministrul agriculturii) şi Elena Bonetti (ministrul pentru familie) s-au abţinut la votul programului.
„Criza guvernamentală este grotescă şi autentic italienească, pentru că partidul care a generat-o este practic inexistent în politica Italiei”, scrie Rónay Tamás, comentatorul cotidianului maghiar Népszava, deoarece – conform sondajelor de opinie – în cazul unor alegeri anticipate partidul Italia Viva nu ar intra în parlament. Matteo Renzi însă a dovedit de mai multe ori că este capabil să facă gesturi calificate drept sinucidere politică. Pentru acesta, cel mai important lucru este să rămână în lumina reflectoarelor.
Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella însă vrea să evite prin orice mijloace alegerile anticipate, care în opinia sa nu pot fi decât ultima soluţie pentru actuala criză.
Cine este Matteo Renzi?
Matteo Renzi s-a născut pe 11 ianuarie 1975 în Florenţa. A absolvit Universitatea din Florenţa cu o diplomă în Drept. În anul 1996 s-a înscris în Partidul Poporului Italian (PPI), devenind secretar regional al formaţiunii în anul 1999. A fost ales preşedinte al provinciei Florenţa în anul 2004. În 2009, Renzi a devenit primarul Florenţei, după ce a candidat din partea Partidului Democrat. Este poreclit de presa italiană „rottamatore” – demolatorul – pentru apelurile repetate de a desfiinţa din rădăcini actuala clasă politică italiană. În luna decembrie 2012, pierde cursa pentru şefia PD în faţa lui Pier Luigi Bersani. După demisia lui Bersani, în decembrie 2013, Renzi devine în sfârşit preşedintele formaţiunii politice, iar în anul 2014 va fi numit prim-ministru la vârsta de numai 39 de ani (a fost cel mai tânăr premier al Italiei, depăşindu-l pe Benito Mussolini). A iniţiat o reformă constituţională amplă care însă a căzut la referendumul din anul 2016. În urma acestui eşec, Renzi a demisionat, dar a condus în continuare Partidul Democrat până în anul 2017 când a demisionat din funcţie. În anul 2019 a fondat partidul de orientare liberală Italia Viva, care a luat naştere prin scindarea Partidului Democrat.

Székely Ervin, RADOR – 14 ianuarie