Arestarea lui Alexaner Navalni tensionează relaţiile politice ale Rusiei cu comunitatea internaţională

Activistul anticorupţie rus Alexei Navalni a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, imediat după ce s-a întors în Moscova din Berlin, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit cu novicioc. Condamnarea lui Navalni a avut loc la sediul unui post de poliţie, unde s-a deplasat completul de judecată – scrie portalul Rbc.ru. Presei nu i s-a permis acceesul la judecată, cu excepţia a doi reprezentanţi ai presei loiale Kremlinului.
Procedura neobişnuită a fost motivată de autorităţi cu faptul că Navalni nu a avut un test negativ de coronavirus emis recent. Observatorii politici sunt de părere că în realitate autorităţile s-au temut că dacă îl duc la Moscova pe opozantul regimului rus, atunci simpatizanţii lui vor demonstra pentru eliberarea sa. Kremlinul încearcă însă să minimalizeze rolul lui Navalni. Preşedintele rusVladimir Putin răspunzând unei întrebări, a declarat într-un interviu la sfârşitul anului trecut: „iar ceea ce îl priveşte pe pacientul din Berlin… asta nu înseamnă că trebuie otrăvit. Ha-ha cine are nevoie de el? Dacă serviciile ar fi vrut, rezolvau problema”. Este de menţionat că Putin, autorităţile ruse, dar nici media controlată de stat nu pronunţă numele lui Navalni. Se face referire la el doar ca pacient din Berlin, ins, persoană indicată de dvs., etc. Este semnificativ că în timpul Campionatul de Fotbal din Rusia un comentator al televiziunii ruse şi-a permis să facă un joc de cuvinte din numele lui Navalni, spunând că o echipă joacă un fotbal demolator, nimicitor („navalni futbol”). Partenerul comentatorului, nimeni altul decât Leonid Sluţki, fost antrenor al echipei naţionale ruse a reacţionat astfel: „Navalni joacă fotbal? Ar fi interesant să-l vedem”. După această remarcă Sluţki nu a mai comentat niciun meci în timpul campionatului mondial.
În schimb, adevărul este că asasinarea adversarilor Kremlinului nu este un lucru neobişnuit în Rusia. Aşa s-a întâmplat în anul 2006, când a fost împuşcată ziarista Ana Politkovskaia şi în anul 2015, când politicianul reformist Boris Nemţov a fost omorât cu mai multe focuri de armă în centrul Moscovei. Despre motivele pentru care Navalni deranjează regimul lui Putin am scris aici .
Că Navalni are un rol important în viziunea regimului rezultă şi din faptul că încă înainte de întoarcerea sa în Rusia, guvernul a emis un comunicat potrivit căruia dacă activistul de 44 de ani se întoarce, ar putea fi arestat pentru că nu a respectat condiţiile condamnării cu suspendare pronunţată împotriva acestuia în anul 2015. În plus Navalni a mai avut o „vină” şi anume că l-a demascat pe agentul secret care a vrut să-l otrăvească. L-a sunat pe acesta la telefon şi s-a recomandat drept secretarul Consiliului de Securitate. Agentul dezinformat a recunoscut că el a pus novicioc pe indispensabilul lui Navalni. Ofiţerul serviciului secret s-a scuzat, spunând că otrava trebuia să-l omoare pe Navalni, însă avionul a aterizat prea repede şi politicianul a ajuns foarte devreme la spitalul din Berlin. Dacă rămânea mai mult timp fără intervenţia medicală, sigur murea.
Navalni a fost condamnat în anul 2015 la o pedeapsă de 3 ani şi jumătate cu suspendare, timp de cinci ani. Esenţa cazului a fost că reprezentantul din Rusia al firmei Yves Rocher a reclamat că gigantul cosmetic a fost prejudiciat când produsele sale nu au fost transportate prin poşta rusească, ci prin intermediul unei firmei off-shore de curierat, care a angajat o firmă locală pentru transport. Această firmă ar fi putut să aibă legătură cu Navalni. Opozantul a contestat sentinţa la CEDO, care a constatat că nu au fost respectate condiţiile pentru un proces echitabil şi a obligat statul rus să-i plătească lui Navalni şi fratelui său (şi acesta a fost condamnat în acest caz) suma de 76.000 de euro.
Arestarea lui Navalni a generat reacţii internaţionale prompte. Guvernele din Franţa, Polonia, Lituania, precum şi preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden au solicitat eliberarea activistului. Au protestat împotriva măsurii luate de autorităţile ruse ministerele de externe ale Germaniei şi Marii Britanii. Preşedintele Consiliului Uniunii Europene Charles Michel, în mesajul său de pe Twitter, a calificat ca inadmisibil ceea ce s-a întâmplat.
Situaţia creată este incomodă nu numai pentru Navalni, ci şi pentru autorităţile ruse. Dacă l-ar condamna sau asasina, atunci l-ar transforma într-un un martir şi ar genera proteste antiguvernamentale vehemente, dar nici nu pot să-l elibereze, pentru că acesta ar fi semnul slăbiciunii.
Székely Ervin, RADOR