ANRE decide dacă prelungește perioada în care consumatorii casnici pot alege o ofertă mai ieftină de pe piața concurențială

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie decide astăzi dacă prelungește până la vară perioada în care consumatorii casnici pot alege o ofertă mai ieftină de pe piața concurențială. Propunerea de extindere a termenului vine în contextul în care oamenii sunt nelămuriți cu privire la noile oferte. Foarte mulți au stat la coadă încă de la începutul anului la centrele de relații cu clienții ale furnizorilor de teamă să nu plătească facturi mai mari. Bogdan Isopescu explică cum i-ar putea ajuta noul ordin ANRE, dacă va fi aprobat astăzi.
Reporter: Ordinul ANRE prevede ca cei care au fost până acum clienți în regim reglementat, adică aproape 6.000.000 de persoane mai au la dispoziție până pe 30 iunie să decidă ce furnizor și ce ofertă aleg de pe piața concurențială. Până atunci, în baza evidentei lipse de informare, consumatorii respectivi nu vor fi trecuţi automat către contractul de serviciu universal, așa cum era prevăzut anterior, ci vor primi o reducere la factură, ca și cum ar fi optat pentru cea mai bună ofertă a furnizorului la care încă sunt.
Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege: Furnizorii pot să aplice un discount, fără nici o condiționalitate, un discount care este între preţul de serviciu universal şi cea mai bună ofertă concurenţială care se poate oferi la aceleaşi condiţii şi acest discount trebuie acordat tuturor clienţilor, indiferent de opţiunea clientului, că rămâne sau pleacă sau semnează sau nu semnează o ofertă concurenţială.
Reporter: Dar dacă nici până pe 30 iunie consumatorii nu vor opta pentru una din ofertele operatorilor, automat ei vor fi mutați de furnizor pe contractul de serviciu universal, cel mai scump de pe piață. Ministrul energiei, Virgil Popescu, se declară parțial mulțumit de aceste prevederi. Pe de-o parte el crede că ar fi fost mai bine ca clienții pasivi, adică cei care nu iau nici o decizie, să fi fost trecuţi automat pe un contract cu un preţ bun. Ordinul de faţă însă oferă destul timp populației să nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, iar informarea în legătură cu obligația semnării unui contract nou va fi livrată lunar de furnizori prin intermediul facturii./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTULALITĂŢI – 20 ianuarie)