Relocarea refugiaților atinge un nivel scăzut record în 2020: UNHCR solicită statelor să ofere locuri și să salveze vieți 

În pofida fatului că aproximativ 1,44 milioane de refugiați au nevoie urgentă de relocare (resettlement) la nivel global, doar 22.770 au fost relocați prin UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați anul trecut, potrivit statisticilor anuale publicate recent.

 Acestea sunt cele mai mici cifre de relocare a refugiaților pe care UNHCR le-a înregistrat în ultimele două decenii. Scăderea provine din cotele reduse propuse de state, precum și din impactul pandemiei COVID-19, care a întârziat plecările și programele.

 „Nu putem decât să sperăm că 2020 va fi constitui anomalie extremă în ceea ce privește relocarea refugiaților. Solicităm urgent guvernelor să își intensifice programele în acest an, să ofere mai multe locuri, să accelereze procesarea cazurilor și să ne ajute să salvăm viețile celor mai vulnerabili dintre refugiați, a celor supuși celor mai mari riscuri”, a declarat Gillian Triggs, Înaltul Comisar Adjunct pentru Protecție al UNHCR.

 „Anul trecut a fost unul extrem de dificil pentru oamenii din întreaga lume, dar cu atât mai mult pentru atât de mulți refugiați care trăiesc deja la limită, care se luptă să supraviețuiască”.

 Deși pandemia a avut un impact semnificativ asupra numărului de refugiați care pot fi relocați în 2020, UNHCR este încurajat de faptul că 20 de țări și-au reluat programele, procesând și primind refugiați pe tot parcursul anului. Multe dintre acestea au implementat modalități inovatoare și flexibile de procesare a cazurilor pe parcursul pandemiei.

 „Am văzut că relocarea refugiaților poate fi gestionată, chiar și în timpul unei urgențe globale de sănătate, atâta timp cât există protocoale adecvate privind sănătatea și siguranța publică”, a spus Triggs.

 Cel mai mare număr de refugiați relocați în 2020 provine din Siria, Republica Democrată Congo și Myanmar.

 Cu 85% din cei 20,4 milioane de refugiați aflați sub mandatul UNHCR găzduit în regiunile în curs de dezvoltare, relocarea este un mod tangibil prin care statele pot proteja mai bine refugiații, demonstra solidaritatea și susține țările gazdă. Facilitarea reunificării familiei precum și oferirea de locuri de muncă sau oportunități pentru educație sunt căi suplimentare prin care țările pot sprijini refugiații.

 Acestea sunt obiective cheie ale Pactului Global pentru Refugiați fiind de asemenea cuprinse într-o Strategie de relocare și căi complementare 2019-2021 lansată de guverne, organizații neguvernamentale, societatea civilă și UNHCR.

 „Atâta timp cât războaiele și conflictele continuă, strămutarea forțată continuă iar țărilor cu cele mai puține resurse le revine povara extrem de disproporționată de a găzdui majoritatea refugiaților lumii, este nevoie ca și alte țări să-și intensifice contribuția”, a spus Triggs.

 

Contribuția României la eforturile de solidaritate globală este reprezentată de participarea sa la mecanismele de relocare din țări terțe (resettlement) și la relocările intra-UE. Din 2008 când Romania a devenit țară de relocare și până în prezent, peste 230 de refugiați au fost relocați din țări terțe. Mai mult, guvernul s-a angajat să primească în următorii doi ani, 200 de refugiați sirieni relocați din Liban, Iordania și Turcia.

 

Romania participă la efortul global de relocare și prin găzduirea, din 2008, a Centrului de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) Timișoara. Acesta funcționează pe baza unui Acord Tripartit încheiat între Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație și permite desfășurarea în siguranță a procedurilor de relocare pentru acei refugiați aflați în situații extrem de vulnerabile sau pericol iminent în prima țară de azil. De la înființarea sa și până în prezent, CTU a salvat peste 3300 de vieți, UNHCR România continuând să ofere asistență refugiaților aflați în tranzit inclusiv pe durata restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. 

Mai multe informații despre datele de relocare ale UNHCR pentru 2020 sunt disponibile aici, iar Portalul global de date de relocare al UNHCR, cu statistici din 2003, poate fi accesat aici.

 

Informatii suplimentare

 
Ce este relocarea (resettlement in limba engleză)
Mulți refugiați nu pot pleca acasă din cauza conflictelor continue, a războaielor și a persecuțiilor. Mulți trăiesc, de asemenea, în situații periculoase sau au nevoi specifice care nu pot fi abordate în țara în care au primit protecție. În astfel de circumstanțe, UNHCR ajută la relocarea refugiaților din prima țară de azil într-o țară terță.
Relocarea (resettlement) este transferul refugiaților dintr-o țară de azil într-un alt stat, care a fost de acord să-i admită și, în cele din urmă, să le acorde rezidența permanentă.
UNHCR este mandatat prin statutul său și de rezoluțiile Adunării Generale a ONU să întreprindă relocarea ca una dintre cele trei soluții durabile. Relocarea este unică fiind singura soluție durabilă care implică mutarea refugiaților dintr-o țară de azil într-o țară terță.
La sfârșitul anului 2019, 20,4 milioane de refugiați erau în asistența UNHCR în întreaga lume, dar mai puțin de 1% dintre refugiați sunt relocați în fiecare an.

 


Gabriela LEU 

Public Information/Comms Associate,