Prefecţii şi subprefecţii redevin demnitari

Prefecţii şi subprefecţii redevin demnitari şi părăsesc categoria înalţilor funcţionari publici. Aceasta potrivit unei ordonaţe de urgenţă adoptate de guvern şi care, spune ministrului dezvoltării, elimină ipocrizia de până acum când „guvernanţii doar se prefăceau că pefecţii sunt funcţionari publici fără apartenenţă politică”. Detalii în relatarea semnată de Andrei Şerban.
Reporter: Ministrul administrației, Cseke Atilla, a explicat că legea fundamentală spune că prefectul reprezintă la nivel local guvernul, iar acesta este întotdeauna politic. Ministrul a adăugat că și în prezent numirile de prefecţi și de subprefecți se fac tot politic.
Cseke Atilla: Reglementăm în drept ceea ce avem de fapt în realitate. Avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, în funcțiile de prefecţi și în funcțiile de subprefecţi oameni politici, și terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oameni politici prin diverse concursuri organizate ajung în categoria funcționarilor publici pentru a exercita în mod temporar apoi această funcție de prefect sau de subprefect.
Reporter: Ordonanța de Urgență mai stabilește și criteriile de ocupare a acestor posturi. În principal, candidații trebuie să aibă studii universitare și să fi urmat programe de formare specializată organizate de Institutul Național de Administrație./ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie