Intervenție telefonică a doctorului Raed Arafat, șeful DSU, cu ultimele informații legate de incendiul de la Institutul Matei Balș

Realizator: Mihai Gâdea – Doctorul Raed Arafat este în legătură directă cu noi. Domnule doctor, sunt informații de ultimă oră cu privire la această operațiune, operațiunea o puteți considera în momentul de față că a fost una reușită? Toate persoanele sunt în momentul de față în siguranță?
Raed Arafat: Da, toate persoanele sunt în siguranță, iar forțele au fost mai mari decât ce s-a zis și pot să vă spun că și modul în care a avut loc situația, la 5:05 a fost apelul 112, primele echipaje de la pompieri și echipajele medicale au sosit la 5:13, iar la 5:14 a fost deja declanșat planul roșu și trimise mai multe forțe. Au ajuns acolo 38 de ambulanțe pe linia SMURD-ului, de diferite categorii: de multiple victime, de tip C, de tip B, 15 ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță, din informațiile care le am până acuma despre totalul forțelor, 24 de mașini de incendii, 4 autoscări, două mașini de descarcerare, un post medical avansat, un post de comandă de intervenție, pe lângă echipajele de Poliție și Jandarmerie care au intervenit. Adică, forțele au ajuns toate, evacuarea s-a făcut rapid, a fost creată celula de comandă coordonată de doctorul Oprița pe partea medicală și de inspectorul-șef de la ISU pe toata intervenția. Incendiul a fost lichidat rapid; când au ajuns pompierii, ardea cu flacără deschisă, afectate fiind patru saloane. Incendiul a fost lichidat rapid, exista riscul de propagare bineînțeles. Evacuarea început la parter, apoi la etajul 1 și, după care, leetajul 2 și 3. Între timp, a fost anunțat Centrul de comandă care coordonează toată partea de COVID pe plan național, s-a solicitat identificarea de locuri pentru pacienți COVID, pentru că acești pacienți erau COVID pozitivi. S-au identificat 280 de locuri în București și în zonele limitrofe. A fost nevoie, acum cifra actualizată, de 49 de locuri pentru pacienții care au fost transferați către alte spitale. Din păcate, avem patru decedat și diferența au fost păstrați la spitalul Matei Balș, dar în alte pavilioane. Intervenția cam asta a fost azi-dimineață. Acum așteptăm partea de investigații, nu speculăm cauzele și așteptăm ce vor zice echipele de investigații de la Criminalistică și de la colegii de la Pompieri care investighează incendiile.
Realizator: Bilanțul negru, mă refer aici la persoanele decedate, a rămas la patru sau a crescut?
Raed Arafat: Nu, la patru. Mai avem un pacient care a necesitat să fie intubat și ventilat. Aici poate să fie o combinație între cauza de bază a bolii, care este COVID-ul, și poate mare aici poate să fie care este cavitul și, poate, expunerea la fum, dar colegii unde este pacientului internat pot spune mai multe. Deci, asta e singura chestie, dar a rămas bilanțul, din păcate, la patru persoane, dintre care trei au fost găsite carbonizate după ce s-a stins incendiul și a fost evacuat fumul. Din cauza asta, la început, noi știam că nu sunt victime, pe baza informațiilor inițiale, după care s-a actualizat informația.
Reporter: Este singurul pacient aflat în stare gravă în privința căruia există îngrijorări? Ceilalți sunt în afara oricărui pericol?
Raed Arafat: Da, dar ceilalți au problemele lor de bază, adică ei au fost pacienți COVID pozitivi în stare intermediară, pe oxigen. Acest lucru înseamnă că acești pacienți pot să se agraveze din cauza bolii de bază, care este, din păcate, situația COVID-ului. Deci, asta vreau să se înțeleagă.
Realizator: Domnule doctor, avem informația că președintele Klaus Iohannis va merge la spitalul Matei Balș, puteți să ne confirmați acest lucru?
Raed Arafat: Nu, nu știu. Dacă va fi acest lucru, atunci o să vi-l confirm.
Realizator: Sursele noastre ne spun că președintele va merge la Matei Balș în scurtă vreme, aceasta este informația noastră. Știm că va merge, de fapt, chiar la ora 13:00. Domnule doctor, e foarte important în momentul de față, familiile celor care au pe cineva în spitalul Matei Balș, mai ales în corpul acesta de clădire, sunt îngrijorați, pe bună dreptate. Mulți au venit la spital, între timp, mulți s-au edificat. Însă, în momentul de față, e o informații extrem de importantă: dacă persoanele care au fost transferate la alte spitale au suferit în urma aceea ce s-a întâmplat, așa cum spunea mai devreme Nadina, o persoană care este bolnavă de SARS…
Raed Arafat: Va trebui să închid că sunt sunat de undeva. Dacă vreți, putem să reuăm peste câteva minute.
Realizator: Mulțumim., vom reveni la doctorul Raed Arafat./lbadiu

ANTENA 3 – 29 ianuarie