În caz că mai încăpea vreo urmă de îndoială, trăim în Epoca de Aur a dezvoltării tehnologiei. În ultimele câteva decenii, am trecut de la telefoanele cu cablu la computere mici de buzunar, capabile de zeci de funcții de comunicare simultane. Casele inteligente nu mai sunt doar o viziune SF despre viitor, tehnologia și gadgeturile devenind rapid ceva absolut normal. Tehnologia se dezvoltă într-un ritm amețitor, iar creșterea recentă a dispozitivelor IoT (Internet of Things – Internetul obiectelor) pe piața de consum a dus la 8,4 miliarde de „lucruri” conectate, utilizate astăzi în întreaga lume. Tehnologia inteligentă a depășit eticheta unui accesoriu pentru casă și a transformat modul în care oamenii își trăiesc viața de zi cu zi. Tehnologia modernă a avansat până la punctul în care ne putem controla televizoarele, luminile și chiar termostatele de pe un smartphone sau o tabletă, iar acesta încă nu este vârful aisbergului. Produsele de uz casnic folosesc computere și alte gadgeturi futuriste pentru a efectua o varietate de sarcini automatizate care sunt, în general, centrate în jurul unui singur scop, acela de a ne simplifica viața. Unele produse aprind singure luminile atunci când intrăm în cameră, altele pot începe să încălzească cina la cuptor, chiar înainte de a pleca noi de la locul de muncă. Desigur, există și acele inovații tehnice pentru casă pe care le cumpărăm doar pentru a ne face viața mai distractivă, gândindu-ne doar la televizoarele 3D. Gadgeturile nu sunt doar niște invenții fanteziste, menite să satisfacă un simplu moft, ci chiar oferă soluții rapide la problemele cotidiene, designul simplu și funcțiile îmbunătățite reducând efortul uman și conservând spațiul.

Ideea unei case inteligente nu este tocmai nouă, oamenii prezicând de ani de zile tehnologiile caselor inteligente de astăzi. Ceea ce poate nu știți, totuși, este că tehnologia Smart Home a crescut și s-a extins atât de mult în ultimul timp, încât acum poate „afecta” aproape fiecare parte a casei dvs. și modul în care interacționați cu ea. Majoritatea tehnologiilor existente astăzi pe piață ne pot facilita interacțiunea cu bucătăria, baia, iluminatul și temperatura aerului, făcând din propriul cămin un loc mult mai eficient din punct de vedere energetic, mai confortabil, mai rentabil și mai productiv ca oricând. Cel mai interesant aspect este că fiecare dintre aceste tehnologii devine din ce în ce mai „dibace” odată cu trecerea timpului. De altfel, multe dintre ele sunt suficient de versatile pentru a permite și upgrade-uri viitoare, permițându-vă să profitați și mai mult de un produs. Adoptarea rapidă a dispozitivelor conectate le-a permis consumatorilor să-și controleze aparatele electrocasnice și să-și protejeze casele de la distanță prin smartphone-uri sau tablete. De fapt, dispozitivele conectate preiau casele rezidenților din Marea Britanie, cercetările YouGov (firmă britanică internațională de cercetare de piață și analiză de date) precizând că aproape un sfert din britanici (23%) dețin deja unul sau mai multe dispozitive inteligente pentru casă. Există o serie de aspecte care alimentează această adoptare de către consumatori a tehnologiei caselor inteligente conectate, și anume comoditatea de a fi mereu conectați, chiar și atunci când nu sunt acasă, ceea ce are o valoare imensă pentru o generație care apreciază libertatea, controlul și interacțiunea. Așadar, nu este o surpriză faptul că, numai în 2019, aproximativ 10,8 miliarde de lire sterline s-au cheltuit pe dispozitive inteligente pentru casă.

Ce reprezintă automatizarea casei?

Home Automation, adesea denumită „Smart Home Technology”, reprezintă utilizarea tehnologiei pentru a vă automatiza casa. Domotica (integrarea tuturor tehnologiilor care permit automatizarea funcţionării instalaţiilor din interiorul clădirilor) vă permite să controlați aproape fiecare „funcție” a casei dvs. prin Internetul obiectelor (IoT). Home Automation a început cu invenția termostatului și s-a dezvoltat într-una dintre cele mai mari și mai rapide piețe din domeniul tehnologiei. Potențialul automatizării caselor continuă să crească, putând fi folosită pentru securitatea locuinței, controlul aparatelor de uz casnic, monitorizarea consumului de energie, ca asistent personal, pentru îngrijirea persoanelor în vârstă sau cu dizabilități și multe, multe altele. Tehnologia caselor inteligente se referă în general la orice suită de dispozitive, aparate sau sisteme care se conectează într-o rețea comună și care poate fi controlată independent și de la distanță. Când tehnologia întregii case funcționează într-un singur sistem, aceasta poate fi denumită mai lesne ca o „casă conectată”. De exemplu, termostatul casei dvs., luminile, difuzoarele audio, televizoarele, camerele de securitate, încuietorile, dispozitivele și multe altele sunt conectate într-un sistem comun, care poate fi controlat de pe telefonul dvs. inteligent sau printr-un dispozitiv mobil cu ecran tactil. Automatizarea inteligentă a casei ne permite să accesăm funcționalitatea de înaltă tehnologie și luxul, de care nu am avut parte până acum. Pe măsură ce dezvoltarea tehnologiei continuă să se extindă, în același mod vor crește și posibilitățile de automatizare a consumatorilor casnici pentru a ne face viața mai confortabilă și mai plăcută. Cercetările efectuate de compania americană, SmartBrief, specializată în noutăți din domeniul industriei, au descoperit tendințele în ceea ce privește persoanele care dețin dispozitive inteligente pentru casă. Interesant este faptul că bărbații au de două ori mai multe șanse să dețină difuzoare inteligente, termostate, monitoare de CO2 și sisteme de securitate decât femeile. În plus, în timp ce tehnologia casei inteligente are avantaje pentru persoanele de toate vârstele, produsele de securizare a casei inteligente par a fi deosebit de populare în rândul celor care își achiziționează prima casă și pentru părinții tineri. Dispozitivele inteligente pentru casă oferă utilizatorilor libertatea de a-și menține controlul asupra caselor, în timp ce își pot continua stilul de viață extrem de ocupat, iar pentru părinți, dispozitivele inteligente special concepute pentru copii, în special nou-născuți, înseamnă că se pot relaxa în timp ce veghează asupra copiilor.

Cum funcționează automatizarea casei

Este greu de explicat cum funcționează Home Automation, întrucât momentan nu există un protocol universal acceptat. Tehnologia variază în funcție de țară, companie și tipul de automatizare. De multe ori, pentru că piața de automatizare a domiciliului este atât de profitabilă și de rapidă, companiile dezvoltă în continuu aceste tehnologii. Primul standard industrial pentru automatizarea casei a fost X10, care ajută dispozitivele să se conecteze între ele în principal prin cablarea liniei de alimentare, frecvența radio și protocoalele bazate pe wireless. Astăzi, Zigbee, Z-Wave și Insteon sunt, de asemenea, protocoale oficiale pentru automatizarea casei. Aceste noi standarde din industrie se bazează mai mult pe tehnologia wireless modernă, cum ar fi rețeaua Mesh, și pur și simplu, utilizează electricitate, unde radio și tehnologie fără fir pentru a trimite/primi mesaje către și de la dispozitive.

Controlul central: Controlul central este un sistem de automatizare care urmărește tot ceea ce ține de casă. Vă permite, dintr-o singură sursă, să vă controlați luminile, termostatul, aspersoarele, telefonul, mașina de spălat, uscătorul și multe altele. Acest tip de automatizare la domiciliu este cel mai popular în rândul companiilor și al reședințelor private de lux. Este, de asemenea, foarte popular cu sistemele de securitate Home Automation. De obicei, sistemele de control central sunt rulate printr-un terminal montat pe perete, ca cele utilizate în mod obișnuit pentru sistemele de securitate la domiciliu. De asemenea, pot fi accesate de un dispozitiv de control de la distanță, smartphone, tabletă sau computer.

– Avantaje: Beneficiul numărul unu al unui sistem de control central se regăsește chiar în denumirea sa. Puteți accesa toate activitățile diferite ale casei dvs. printr-un sistem convențional. Totul, de la duș și până la rețeaua de securitate de acasă, poate fi controlat printr-un singur sistem central. Sistemele centrale de control sunt, de asemenea, destul de performante, ceea ce duce la o calitate superioară.

– Dezavantaje: Aceste sisteme tind să fie mai scumpe și necesită instalare profesională. Pe măsură ce Home Automation se dezvoltă văzând cu ochii, tot mai mulți oameni se îndreaptă spre automatizarea bazată pe aplicații, care poate fi asociată cu Smart Hubs pentru a imita sistemele de control central. Hub-urile de automatizare inteligentă sunt o soluție unică pentru unificarea gadgeturilor conectate și controlarea acestora dintr-o singură aplicație, în loc de mai multe. Inițiativa Internet of Things (IoT) care conectează dispozitivele inteligente pentru casă, cum ar fi sonerii, lumini, încuietori, camere de securitate și termostate, a facilitat instalarea și utilizarea acestor gadgeturi în casele multor oameni, dar, totuși, este nevoie de un fel de mecanism pentru a le controla. În unele cazuri, doar un telefon ajunge pentru a face acest truc, însă dacă utilizați mai multe produse sau servicii diferite, este posibil să aveți nevoie de un hub de automatizare a locuinței pentru a controla totul și pentru a interacționa dispozitivele. Problema este că nu există un singur hub disponibil care să poată controla toate dispozitivele inteligente de acasă. O altă problemă a acestor sisteme este că sunt foarte incluzive. Dacă alegeți să mergeți pe un sistem central, sunteți adesea limitat la dispozitivele care sunt compatibile cu sistemul respectiv. De exemplu, dacă ați dori să cumpărați o mașină de spălat nouă, ați fi limitat la aparatele care funcționează cu acel sistem. În timp, multe sisteme se vor adapta pieței de automatizare a locuinței, devenind mai corelate cu tehnologiile emergente.

Controlul bazat pe aplicații: Tehnologia Smart-Home bazată pe aplicații utilizează rețeaua dvs. de acasă pentru a comunica cu Cloud. Tehnologia Cloud este o parte vitală a Internetului obiectelor și ambele au devenit foarte populare în ultimii ani. Majoritatea dispozitivelor inteligente bazate pe aplicații funcționează conectându-vă dispozitivele Home-Automation la rețeaua dvs. de acasă prin Wi-Fi. Aceste dispozitive se conectează undeva la un dispozitiv central, pe care îl accesați apoi prin aplicații de pe telefonul dvs. inteligent. După ce ați creat un cont personalizat cu aceste aplicații, vă puteți coordona cu dispozitivele dvs. Smart Home. În acest fel, compania va știi ce dispozitiv merge cu un anumit utilizator de aplicație. Atât timp cât dvs. și dispozitivele dvs. inteligente de acasă sunt conectate la Internet, puteți comunica cu majoritatea acestor dispozitive de automatizare la domiciliu bazate pe Cloud, de oriunde. Dacă vă imaginați că ar fi nevoie de niște hard-disk-uri imense pentru a depozita toată cantitatea de informație „uploadată”, nu sunteți deloc departe de adevăr. Toate datele trimise prin internet către Cloud sunt stocate în diverse data centers – clădiri de mărimea unor depozite unde se află serverele și sistemele de stocare deținute de companiile care oferă aceste servicii. Unele tehnologii de automatizare la domiciliu bazate pe aplicații se conectează la dispozitivul dvs. inteligent direct prin Bluetooth. La fel ca automatizarea bazată pe Cloud, trebuie totuși să creați un cont personal în aplicație. Spre deosebire de aplicațiile bazate pe Cloud, trebuie să vă aflați în vecinătatea acestor dispozitive de automatizare a locuinței pentru ca acestea să funcționeze.

– Avantaje: Home Automation bazată pe aplicații este cu siguranță responsabilă pentru accesibilitatea caselor inteligente pentru cea mai mare parte a populației. Foarte mulți oameni își creează „propriile” case inteligente, întrucât aceste dispozitive sunt accesibile, ușor de configurat, de utilizat și de actualizat. Există, de asemenea, atât de multe opțiuni diferite și, pentru că este o piață atât de mare în acest moment, apar noi și noi dispozitive.

– Dezavantaje: Spre deosebire de controlul central, majoritatea caselor inteligente bazate pe Cloud necesită mai multe aplicații diferite. Unii distribuitori de tehnologie Smart-Home oferă dispozitive diverse, care pot fi accesate printr-o singură aplicație. Pe de altă parte, dezvoltatorii creează deja dispozitive care imită sistemele de control central.

Cum să vă controlați casa inteligentă

Hub-urile vă pot controla toate dispozitivele Smart Home. Cum tot mai mulți oameni își asumă proiecte DIY (Do It Yourself) pentru propria casă inteligentă, noi hub-uri îmbunătățite apar pe piață. Multe hub-uri funcționează găzduind toate dispozitivele bazate pe aplicații și apoi prezentându-le în propria aplicație. Dacă sunteți în căutarea unei opțiuni mai atrăgătoare din punct de vedere vizual, „panourile centrale” au un aspect foarte elegant. Acestea sunt mai frecvent utilizate cu sistemele de automatizare la domiciliu cu control central, dar există unele disponibile și pentru dispozitivele bazate pe aplicații. Cele mai populare și recomandate hub-uri sunt difuzoarele inteligente, denumite mai nou și asistenți virtuali. Majoritatea dispozitivelor Smart Home sunt compatibile cu difuzoarele inteligente, iar cele care nu sunt, fac eforturi să îndrepte acest lucru. Nu numai că este mai convenabil să-i spuneți difuzorului să aprindă luminile, dar chiar vă va face casa să se simtă mult mai actuală. Este ca și cum ați avea un majordom digital.

 Noțiuni de bază despre casele inteligente

Tehnologia a crescut cu o viteză nebună și nu încetinește. Lucrurile pe care le-am văzut cândva doar în science fiction sunt acum o realitate. Puteți apela contactele din agendă de pe ceas, cum făcea James Bond, puteți vorbi cu computerul dvs. ca Hal 9000 (din Odiseea Spațială) sau puteți avea o casă inteligentă precum Iron Man. Astăzi, însă, nu mai trebuie să deții un cont în bancă cu multe zerouri sau să fii personaj de film pentru a deține o casă inteligentă și cu siguranță nu va dura 17 ani să o construiți, cum s-a întâmplat în cazul magnatului Bill Gates care și-a realizat casa inteligentă între anii 1998 – 2005. Indiferent dacă doriți să vă controlați casa printr-un sistem central sau dacă sunteți mulțumit de dispozitivele bazate pe aplicații, opțiunile sunt extrem de variate și în continuă extindere. Să începem, așadar, cu câteva elemente de bază. Următoarele dispozitive sunt cele mai utilizate opțiuni Smart Home de pe piață în prezent. Sunt ușor de utilizat și de instalat și tind să fie cea mai accesibilă tehnologie Smart Home.

Difuzoare inteligente (mai exact asistenți virtuali de tehnologie AI – Artificial Inteligence): O statistică relevă faptul că aproximativ 39 de milioane de americani au un difuzor inteligent în casele lor. Nu este o surpriză, având în vedere toate lucrurile de care sunt capabile. Difuzoarele inteligente pot face mult mai mult decât să redea muzică, deși fac o treabă excelentă în acest sens. Acestea pot căuta pe internet, vă pot spune vremea, vă pot oferi informații de ultim moment, pot lucra ca asistent personal și pot acționa ca un dispozitiv central de control pentru întregul sistem Smart-Home. Cu difuzoarele inteligente potrivite, puteți controla vocal aproape toate „serviciile” oferite de casa dvs. inteligentă. Întrebați-o pe Alexa (de la Amazon) cine este la ușa de la intrare, folosiți Siri (de la Apple) pentru a stinge lumina de la etaj sau opriți căldura cu Google Assistant. Dacă doriți să utilizați difuzorul inteligent ca hub de automatizare pentru casă, trebuie să verificați de două ori dacă dispozitivele pe care le cumpărați sunt compatibile cu difuzorul dvs., deoarece nu toate sunt.

Televizoare inteligente: Televizoarele inteligente sunt absolut uimitoare, întrucât puteți viziona practic orice doriți, oricând doriți, indiferent dacă aveți cablu sau nu. Un televizor inteligent se referă de obicei la televizorul în sine, dar în acest caz, este o „declarație umbrelă” pentru toate dispozitivele de streaming video IoT. Există o mulțime de opțiuni în zilele noastre când vine vorba de streaming TV. Puteți deține un televizor inteligent, care să transmită Netflix, Hulu, Amazon etc. direct de la unitate, sau puteți obține un sistem care să se asocieze cu televizorul dvs. normal. Multe dintre aceste dispozitive pot fi asociate cu difuzoarele inteligente și hub-ul Central-Control, ceea ce face ca locuința dvs. să fie și mai inteligentă.

Termostate inteligente: Cu termostatele inteligente, vă puteți monitoriza HVAC (încălzirea, ventilația și aerul condiționat) de oriunde vă aflați. Puteți, de asemenea, să le setați într-un anumit program, astfel încât să nu se irosească energia, atunci când nu este nimeni acasă. Unele termostate inteligente au o opțiune de senzor care schimbă automat temperatura atunci când „simt” ele că este nevoie. Termostatul este cheia pentru a vă menține casa confortabilă zi și noapte. De-a lungul anilor, termostatele s-au îmbunătățit din ce în ce mai mult, permițându-vă să controlați temperatura casei, indiferent dacă sunteți prezenți sau nu, iar asta fără a avea nevoie de ajustări constante. Acum există termostate care folosesc tehnologia wifi și senzori, pentru a vă permite controlul suprem asupra nivelului de confort al casei dvs. Utilizați smartphone-ul de oriunde pentru a crește sau a reduce temperatura casei, astfel că, dacă plecați brusc sau intenționați să vă întoarceți mai devreme decât era prevăzut, puteți avea controlul de care aveți nevoie. Termostatele inteligente vă și pot învăța obiceiurile în timp, astfel încât acestea să se oprească și să se aprindă în funcție de programul dvs. zilnic, și să nu mai fie nevoie nici măcar să vă gândiți la acest aspect. Toate acestea se adaugă la o casă mai confortabilă și la o economie imensă la facturile de energie.

Mufe inteligente: Mufele inteligente pot converti un obiect într-o versiune mai inteligentă a sa. Pur și simplu conectați-le la prizele dvs. normale și apoi orice este alimentat de acestea poate fi ușor pornit și oprit de pe dispozitivul dvs. inteligent.

Lumini inteligente: Când vine vorba de automatizarea luminii, există două opțiuni. Prima ar fi instalarea întrerupătoarelor inteligente – comutatoarele inteligente de lumină nu numai că pot fi controlate de o aplicație, dar multe vă oferă o varietate de opțiuni de iluminare, cum ar fi estomparea sau strălucirea puternică. A doua opțiune de iluminare inteligentă sunt becurile inteligente. La fel ca și mufele, becurile inteligente transformă luminile obișnuite într-unele smart. Schimbați becurile vechi cu cele inteligente și veți putea automatiza iluminatul. Deci, care ar fi cea mai bună bună alegere? Comutatoarele inteligente sunt opțiunea mai accesibilă, dar implică adesea instalări ceva mai complicate. Becurile inteligente oferă mai multe opțiuni de iluminare, cum ar fi lumina slabă, dar sunt mai scumpe, deoarece necesită achiziționarea unui hub de „traducere” pentru a lucra cu dispozitivele dvs. inteligente. Având capacitatea de a simți tipul de lumină care se află deja în cameră, becurile smart pot trece de la lumina difuză la una albă și strălucitoare, pot deveni mai slabe și chiar se pot aprinde și opri când intrați și ieșiți din cameră. Acum nu mai trebuie neapărat să aveți comutatoare de lumină, ci doar un bec care vă poate anticipa intuitiv fiecare nevoie. Atunci când vă simțiți triști, poate că o nuanță frumoasă de galben vă va îmbuntăți starea de spirit. Sau ce ziceți de puțin fuchsia pentru a vă face să vă simțiți mai bine? Toate acestea și multe altele pot fi ale dvs. dacă locuința este prevăzută cu lumini digitale. Cu un simplu clic al unei telecomenzi, vă puteți scălda casa în aproape orice culoare doriți. În centrul acestei tehnologii se află becul cu LED (diodă emițătoare de lumină). LED-urile vă permit să alegeți culoarea și intensitatea luminii. În plus, luminile LED economisesc bani, deoarece consumă mai puțină energie decât becurile obișnuite. Multe companii sunt specializate în producerea surselor de iluminat digital, dezvoltând inclusiv microprocesoare ce pot controla un sistem LED care generează mai mult de 16,7 milioane de culori. Întrerupătoarele de lumină sunt potrivite pentru camerele mici care nu au funcții multiple, dar cei mai mulți oameni își folosesc astăzi spațiile de locuit pentru o gamă completă de activități diferite. Ce altă modalitate mai bună de a controla iluminatul din aceste camere poate exista decât printr-un panou luminos inteligent? Panourile luminoase vă oferă un control mai dedicat asupra diferitelor tipuri de iluminare din întreaga cameră, astfel încât să puteți seta mai ușor cantitatea potrivită de lumină pentru activitățile dvs. printr-o simplă apăsare a unui buton.

Sonerii video: Soneriile video nu numai că simt și vă alertează când cineva se află la ușă de la intrare, dar vă pot arăta și imagini video despre persoanele în cauză și pot folosi tehnologia interfonului pentru a vorbi cu vizitatorii. Nu mai trebuie să ne dregem vocea pentru a întreba „cine-i acolo?” sau „intră”, ci putem vedea totul „în direct” de pe dispozitivul inteligent sau chiar putem cere soneriei inteligente să ne arate ce se întâmplă în fața propriei uși.

Aspiratoare – robot: Accesibilitatea la o femeie de serviciu robot poate fi destul de îndepărtată, dar aspiratorul – robot este unul dintre cele mai bune lucruri care ni se putea întâmpla. Acestea pot fi controlate de pe dispozitivele inteligente, inclusiv prin intermediul difuzoarelor inteligente. De parcă nu ar fi suficient să aveți un aspirator robot, unele dintre aceste aspiratoare vin și cu propria inteligență artificială (AI), putând chiar transmite imagini și videoclipuri direct pe dispozitivul inteligent. Roborock este o companie care a arătat la CES 2021 (Consumer Electronics Show – 11 – 14 ian. 2021, Las Vegas, SUA), poate cel mai avansat aspirator robot de de piață. Se numește Roborock S7 și are un mod în care folosește tehnologia sonică, adică  3000 de  vibrații pe minut și promite să se descurce mai bine cu petele dificile de pe pardoseli tari. Aspiratorul recunoaște singur suprafețele, așa că folosește unelte potrivite pentru parchet, covoare sau piatră. Se mișcă prin casă și își face harta cu ajutorul unui scanner LIDAR, iar când se încarcă cu murdărie, aspiratorul merge la docul său și o descarcă. Evident că îl puteți controla și cu Alexa și cu Google Assistant. Va fi de vânzare în luna martie, la prețul de aproximativ 2.600 de lei (650 de dolari), dar docul de descărcare va fi disponibil abia în iunie. Așa că până atunci va trebui să îl descărcați manual.

Bucătării inteligente

(Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP)

Deși tehnologia nu ne-a furnizat încă un bucătar – robot, aceste aparate inteligente de bucătărie facilitează gătitul și mai ales curățenia de după, multe dintre ele putând fi conectate cu difuzoarele inteligente.

Frigidere inteligente: Frigiderele smart variază în funcție de capacitate. Acestea vă pot spune cât de des sunt accesate, vă pot alerta dacă o ușă este lăsată deschisă, vă pot spune ce produse trebuie să cumpărați, iar câteva modele au chiar monitoare care pot transmite programe TV. Frigiderele inteligente pot veni cu una dintre aceste caracteristici, o combinație a acestora sau chiar toate. Unele frigidere afișează aceste informații direct pe unitatea respectivă, iar altele trimit toate informațiile către o aplicație. Majoritatea frigiderelor compatibile cu aplicațiile vor avea și funcția de „diagnosticare”, pentru a vă asigura că totul funcționează fără cusur. Totul depinde doar de ceea ce anume căutați cu adevărat! S-au dus vremurile în care aparatele frigorifice erau concepute numai pentru a menține mâncarea în condiții optime de consum. Mulți oameni își folosesc deja frigiderele pentru a ține note, fotografii și calendarul familiei, dar astăzi frigiderele pot face mult mai mult de-atât. Frigiderele smart vin acum cu ecrane tactile încorporate, care vă permit să accesați internetul, să urmăriți emisiunea preferată, să lăsați mesaje, să accesați calendarul familiei și multe altele. De asemenea, frigiderele inteligente pot veni cu capacitatea de a simți fluctuațiile de temperatură din interior, asigurându-vă că alimentele rămân la o temperatură adecvată în orice moment.

Cuptoare inteligente: Cuptoarele inteligente vă permit să le controlați de oriunde. Există chiar și cuptoare inteligente care pot fi controlate prin Alexa. Unele aplicații vă permit, de asemenea, să căutați rețete și să stabiliți timpul și temperatura necesare pentru coacerea lor. După conectarea cu telefonul mobil la cuptorul inteligent, utilizatorului îi vor fi disponibile mai multe funcții precum: activarea/dezactivarea cuptorului de la distanță printr-o simplă apăsare a butonului de pe telefonul mobil, preîncălzirea cuptorului astfel încât atunci când ajunge acasă să nu mai piardă timpul în această privință, ajustarea parametrilor de funcționare a cuptorului – precum durata de funcționare sau setările procesului de gătire, primirea de notificări direct pe telefon cu privire la starea procesului de gătire, utilizarea asistenților virtuali, precum Amazon Alexa sau Google Assistant, pentru controlul cuptorului prin intermediul vocii, încărcarea de rețete în cuptor – astfel încât setările procesului de gătire să se facă automat în funcție de specificațiile acestora, primirea de alerte –  în cazul în care utilizatorul pleacă de acasă și a uitat cuptorul în funcțiune și vizualizarea procesului de gătire, datorită camerei video integrate în cuptor. La o primă vedere se poate spune că în cazul cuptoarelor inteligente rezultatul procesului de gătire trece în plan secund datorită interacțiunii Om–Telefon mobil–Cuptor Inteligent, dar de fapt se reduce interacțiunea fizică a utilizatorului cu aparatul de gătit și toate setările se fac prin intermediul aplicației, fără ca utilizatorul să mai fie nevoit să atingă panoul de control al cuptorului. În acest moment achiziționarea unui cuptor electric inteligent reprezintă o investiție serioasă, prețul unuia pornind de pe la 6000 lei și ajungând și la 30.000 lei. Există, dacă vă vine să credeți, și un cuptor care menține mâncarea rece, dar o și gătește. Sau este un frigider care răcește la fel de bine precum gătește? Oricum ar fi, iată cum funcționează cuptorul de perete frigorific Connect IO de la TMIO: înainte de a pleca la serviciu dimineața, pur și simplu introduceți cina în cuptor. Acesta va menține mâncarea rece toată ziua, până când primește o comandă de la dvs. Chiar înainte de a părăsi locul de muncă, puteți porni cuptorul de pe orice computer sau telefon mobil cu conexiune la Internet. Până ajungeți acasă, masa vă va aștepta rumenită și gata de savurat. Există totuși un dezavantaj, acela că va trebui să vă serviți singur. Connect IO costă aproximativ 23.290 de lei, adică 5.800 de dolari.

Mașini inteligente de spălat vase: Mașinile inteligente de spălat vase rulează pe aplicații foarte similare ca și cuptoarele și frigiderele inteligente, compatibile cu aplicațiile respective. Acest lucru se datorează faptului că sunt produse de aceleași companii. Cu aceste aplicații, puteți verifica starea procesului de spălare, puteți primi notificări când încărcarea este terminată și puteți opri / porni o încărcare. Similar cu cuptorul și frigiderul, majoritatea acestor aplicații vor rula, de asemenea, diagnosticări pentru unitățile dvs., dacă este necesar. Există alte lucruri mai importante în viață decât spălatul vaselor. De aceea, mașina de spălat vase vă va transmite notificări pe dispozitivul mobil și vă va indica starea programului curent. Acest lucru înseamnă că puteți avea control și timp pentru lucrurile care chiar contează. Mai știți câte tablete pentru mașina de spălat vase aveți acasă? Nu vă faceți griji, nici nu este nevoie. Pur și simplu, introduceți informațiile în aplicația Home Connect atunci când deschideți un pachet de 50 de tablete și veți primi un mesaj pe smartphone sau pe tabletă după 45 de cicluri de spălare. Și lucrurile devin încă și mai ușoare: datorită funcției integrate Easy Start, mașina de spălat vase vă spune setările ideale pentru fiecare tip de încărcătură prin intermediul aplicației. La CES 2021, Samsung a prezentat un trio de roboți casnici meniți să ne facă viața din ce în ce mai ușoară. Unul vă ajută și vă ține companie, al doilea este un metis al unui aspirator smart și al unei camere de securitate, dar cel mai interesant este al treilea. El se numește BOT HANDY și se pricepe să pună vasele murdare în mașina de spălat. Când vă uitați la mâna aceea robotică cu care prinde vesela vă dați seama la ce avans tehnologic a putut ajunge Inteligența Artificială. Ar fi putut face echipă cu robotul Flippy, care făcea burgeri. Unul gătea, altul strângea vasele. Din păcate, Flippy a fost concediat după numai o zi. Mâna cu inteligență artificială de la Samsung ar putea fi folosită și la călcatul rufelor.

Veselă inteligentă: Puteți cumpăra farfurii și furculițe inteligente care vă monitorizează aportul de calorii și vă puteți conecta cu o aplicație pentru a vă ajuta să urmăriți ceea ce mâncați. Probabil că nu ar trebui să le treceți prin mașina de spălat vase inteligentă!

Aragazuri inteligente cu gătire lentă: Controlați-vă aparatul inteligent de gătit slow cooker Crock-Pot de pe telefon sau tabletă. Puteți verifica temperatura, puteți modifica setarea și o puteți activa și dezactiva. Faceți din noul dvs. „aragaz” cel mai ușor și mai convenabil dispozitiv de gătit. Datorită conceptului revoluționar de slow cooking, gătitul la temperaturi reduse, se menţin în întregime nutrienţii din mâncare și obţineți în acest fel o mâncare sănătoasă și gustoasă. Nu trebuie să fiți bucătar profesionist ca să gătiți mâncăruri savuroase. Doar adăugați ingredientele dorite și aparatul de gătit slow cooker se ocupă de restul, fără supraveghere.

Plite inteligente: Dacă vă place să gătiți sau aveți copii mici în casă, aveți nevoie de o plită de bucătărie cu inducție. Plita electrică cu inducție a câștigat recent din ce în ce mai mult teren în domeniul produselor pentru gătit. Acest fapt se datorează modului ingenios de a prepara mâncarea și a puterii mari de încălzire de care dispun. Primele modele au început sa fie comercializate în anii ’70, deși patentul pentru inducție datează de la începutul secolului al XX-lea. Plita funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului, fabricat dintr-un material feros, care astfel se încălzește rapid, pentru prepararea ușoară a mâncărurilor. Este cea mai puternică metodă de încălzire, acționând, de asemenea, în mod instant. Acestea folosesc mai puțină energie, gătesc mâncarea mult mai repede și mai uniform și previn rănile cauzate de căldură. Majoritatea dispun și de un ecran tactil pentru a face gătitul mai distractiv ca oricând.

Aparate de cafea inteligente: Abia așteptați să aveți propriul barista acasă și să vă comandați cafeaua de la masa din camera de zi, din pat sau de pe balcon? Alegeți pur și simplu cafeaua dvs. preferată sau trimiteți o listă de băuturi pentru invitații dvs. aparatului pentru cafea și espresso. Din aplicație, ajustați rapid și ușor toate setările pentru cafeaua favorită, astfel încât să vă puteți savura din plin licoarea. S-a terminat laptele? Acest nu lucru nu vi se va mai întâmpla, întrucât aparatele pentru cafea și espresso cu funcție Home Connect vă pot trimite un memento în cazul în care ați uitat să puneți recipientul de lapte înapoi în frigider. Aparatele de cafea cu capsule sunt comune, însă aparatele de înghețată cu capsule abia acum apar. La CES 2021 a fost prezentat ColdSnap, un aparat asemănător cu cel de cafea, dar în care se introduc capsule care nu vor fi încălzite, ci răcite, în maximum un minut și jumătate. Și gata înghețata! Despre care se spune că este destul de reușită! Există posibilitatea achiziționării unor capsule cu mai multe arome sau chiar a unor smoothies. Avantajele capsulelor sunt că nu trebuie păstrate la frigider și că după ce ați „fabricat” înghețata nu trebuie să spălați mașinăria. Când vor ieși la vânzare, ieșirea pe piață fiind preconizată în această vară, mașinile profesionale vor costa aproximativ 4.000 de lei (1000 de dolari), cele pentru uz casnic putând fi chiar mai accesibile. Capsulele vor fi 12 lei fiecare (2,99 dolari).

Coșuri de gunoi inteligente: Majoritatea coșurilor de gunoi inteligente sunt doar fără atingere și controlează mirosurile. Există și coșuri inteligente care încorporează un scaner de coduri de bare. Pe măsură ce aruncați mâncarea, scanați codul de bare, iar coșul de gunoi îl adaugă pe o listă de produse alimentare de pe dispozitivul dvs. inteligent.

Butoane Dash: Amazon a ieșit pe piață cu aceste noi butoane Dash inovatoare. Acestea sunt niște mici butoane electronice, care se lipesc de produsul pe care îl folosiți în mod frecvent, care poate necesita reumplere sau repopulare. Cumpărați butonul Tide Pods Dash și lipiți-l lângă mașina dvs. de spălat. Când detergentul este pe terminate, pur și simplu apăsați butonul și îl veți avea în aceeași zi sau în ziua următoare. Este o modalitate excelentă de a vă aminti că trebuie să cumpărați un articol pe care îl utilizați în fiecare zi. Butoanele Dash lucrează cu dispozitive iPad, iPhone sau Android. Aceste butoane servesc ca un memento și prin simpla apăsare a acestuia înseamnă că nu veți mai alerga niciodată după cafea, detergenți de rufe, prosoape de hârtie sau lame de ras. Butonul Dash este simplu de configurat prin utilizarea aplicației Amazon pe smartphone și prin conectarea la rețeaua Wi-Fi de acasă. Selectați produsul pe care doriți să îl comandați din nou cu ajutorul butonului Dash. După conectare, o singură apăsare plasează automat comanda. Amazon trimite o notificare telefonului dvs. confirmând comanda. Cu excepția cazului în care alegeți altfel, butonul Dash răspunde numai la prima dvs. apăsare, iar comanda vă este livrată în cel mai scurt timp.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://allurausa.com/blog/10-remarkable-smart-home-technology-ideas

https://home.howstuffworks.com/home-decor/decorating-styles-techniques/10-high-tech-home-innovations.htm

https://www.otelco.com/resources/smart-home-guide/

https://siliconcanals.com/news/5-smart-home-technology-trends-to-keep-your-eye-on/

https://bluespeedav.com/blog/item/7-greatest-advantages-of-smart-home-automation

https://www.nytimes.com/2020/01/01/technology/personaltech/tech-trends-2020.html

https://www.lifehack.org/articles/technology/20-smart-home-technology-gadgets-that-will-leave-you-spellbound.html

https://www.lifehack.org/articles/technology/7-future-home-technologies-you-should-know-advance.html

http://housely.com/smart-bathroom-technologies-will-blow-away/

http://www.pocket-lint.com/news/130054-6-must-have-smart-bathroom-gadgets-that-are-available-now

http://freshome.com/latest-technology-smart-bathroom/

http://housecallsrealty.com/7-must-have-modern-bathroom-electronics/