Doi foşti miniştri ai energiei din Bulgaria ajung în instanţă, din cauza proiectului Centralei nucleare de la Belene

Doi foşti miniştri ai energiei din Bulgaria, Rumen Ovcearov şi Petăr Dimitrov, ajung în instanţă, din cauza proiectului Centralei nucleare de la Belene. După o anchetă de cinci ani, rechizitoriul împotriva lor şi a altor două persoane a fost depus la Curtea Penală Specializată, urmând să fie programată o audiere preliminară asupra cazului.
Fostul ministru al economiei şi energiei, Rumen Ovcearov, şi succesorul său în funcţie, Petăr Dimitrov, vor fi judecaţi pentru gestionare ineficientă. Cei doi au fost acuzaţi în anul 2016, împreună cu Delian Dobrev, ministrul energiei din primul guvern al lui Boiko Borisov, dar numele său nu apare în rechizitoriu. Cu toate acestea, figurează numele foştilor şefi ai Companiei Naţionale de Electricitate (NEK), Mardik Papazian şi Liubomir Velkov.
Potrivit procuraturii, la sfârşitul lunii noiembrie 2006, Ovcearov nu a exercitat un control suficient asupra activităţii lui Velkov şi Papazian în încheierea unui acord cu compania rusă Atomstroiexport AD pentru construirea centralei nucleare Belene. Prejudiciul adus NEK este estimat la puţin peste 193 de milioane de euro. Petăr Dimitrov este, de asemenea, acuzat că nu a exercitat control asupra lui Velkov și Papazian, referitor la o tranzacţie neprofitabilă în legătură cu echipamentele centralei. În acest caz, prejudiciul se ridică la 77 de milioane de euro.
Aceasta este a doua acuzaţie la adresa fostului ministru Rumen Ovcearov. La sfârşitul anului 2020, el a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru gestionare ineficientă după ce a permis închirierea minei Bobov Dol. O parte a pedepsei, contestate de Ovcearov la Curtea specială de Apel, este de a rambursa daunele în valoare de 16,5 milioane de leva (circa 8,25 milioane de euro)./ddaniela/lbadiu

(www.bnr.bg – 13 februarie)