Maria Zaharova a comentat relațiile dintre Rusia şi noua administrație SUA

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat relațiile dintre Moscova şi administrația președintelui SUA, Joe Biden. În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a răspuns la întrebarea adresată de jurnalişti ce așteptări are Rusia de la noua administrație americană.
„O interacțiune adecvată și o cooperare reciproc avantajoasă, ceea ce înseamnă, de fapt, absenţa unor bariere politice create în mod artificial în calea dezvoltării unei cooperări fireşti în diferite domenii”, a răspuns diplomatul. Zaharova a dat drept exemplu faptul că Statele Unite au introdus în mod artificial un sistem cu termene lungi pentru eliberarea vizelor SUA pe teritoriul Rusiei. În plus, ea a menționat faptul că, pentru „un comerţ profitabil nu este necesar să se impună sancțiuni”.
„Există domenii concurențiale, dar haideţi că putem să ajungem la unele înţelegeri. Dumneavoastră, Statele Unite, ați adus întreg mapamondul în era globalizării și ați susţinut faptul că există OMC, că există reguli comune şi că acum toată lumea va juca în acest spațiu unic după reguli comune… Dar, în momentul în care aici a venit toată lumea și a început să interacționeze, lor (SUA – nota RUSSIA TODAY, RT) nu le-a plăcut, pentru că se consideră speciale”, a declarat Zaharova.
În opinia sa, în următoarele luni nu va exista o ameliorare bruscă a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite.
„Dacă e să fac referire la o astfel de ameliorare, nu una bruscă, ci treptată, nu sunt convinsă că, în următoarele luni, vom remarca acest fapt”, a răspuns Zaharova, când a fost întrebată dacă crede într-o ameliorare bruscă a relaţiilor dintre Rusia şi SUA.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat recent, în cadrul unui briefing, că manevrele Statelor Unite în Marea Neagră amenință pacea și stabilitatea./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 19 februarie)