Care sunt cerințele academice pentru a fi astronaut? Europa lansează un nou program, după 11 ani

Pentru prima dată în 11 ani, Agenția Spațială Europeană (ESA) recrutează noi astronauți și a deschis o nouă etapă de primire de solicitări. Acest nou grup de astronauți, care va fi ales, va fi format într-un deceniu marcat de o nouă vizită pe Lună și, pentru prima dată, pe Marte. Vor servi agenția în diferite misiuni, dar mai mulți dintre ele vor avea privilegiul de a ajunge în spațiu. Începând cu 31 martie 2021, se va deschide înscrierea pentru noua selecție de astronauți ai ESA. Aceasta, a treia din istorie, va fi specială, deoarece va permite persoanelor cu dizabilități să facă solicitări. În primul rând, desigur, persoana respectivă trebuie să fie cetățean al unui stat membru sau asociat cu agenția, care este formată din Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Pe baza naționalității, restul se referă la studii. Este necesar să aveți cel puțin o diplomă de master în științe naturale, medicină, inginerie, matematică, informatică sau să aveți o diplomă de pilot de probă experimental la o școală oficială. De asemenea, trebuie să aveți cel puțin trei ani de experiență profesională relevantă după absolvire și să stăpâniți limba engleză, iar cunoașterea mai multor limbi străine suplimentare este un avantaj.
Solicitanții nu trebuie să dețină o licență de pilot, dar trebuie să prezinte un certificat medical de clasa 2, emis de un examinator medical de aviație, care să ateste că sunteți calificați medical pentru o licență de pilot privat. Și, deși acest lucru este prevăzut, sunt cerințe mai mari, cum ar fi o stare fizică bună, care poate rezista schimbărilor drastice ale gravitației, precum și puterea psihologică pentru procesele de adaptare spațială, deoarece a călători singur sau cu o altă persoană, într-un mediu complet ostil va fi o realitate cotidiană.
Nu este ceva cu mult diferit de NASA. În agenția spațială nord-americană, acestea sunt cerințele de înscriere: să fii cetățean american, să ai un master în inginerie, biologie, fizică, informatică sau matematică, să ai cel puțin doi ani de experiență profesională conexă sau cel puțin 1.000 de ore de zbor ca pilot. Opțional: doi ani de muncă pentru un program de doctorat într-un domeniu legat de tehnologie, știință, inginerie sau matematică, un doctorat în medicină sau medicină osteopatică. Înscrierea într-un programal unei școli de piloți recunoscut la nivel național, care se încheie în preajma lunii iunie 2021 sau este deja finalizat. Nu este o treabă ușoară, dar este cu siguranță o oportunitate unică în viață.(www.rpp.pe – 22 februarie)/czaharia/vdraguta