Cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, Ambasada Franţei în România salută activitatea tuturor organizaţiilor non-guvernamentale din România

Cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, Ambasada Franţei în România salută activitatea tuturor organizaţiilor non-guvernamentale din România şi anunţă că, împreună cu Institutul Francez din România, propune o cofinanțare de până la 5.000 euro pentru proiectele organizațiilor de tineret și ONG-urile care pun în valoare inițiativele civice lansate de tineri și pentru tineri.

Ambasadoarea Franţei în România, doamna Laurence Auer, a transmis la rândul său un mesaj de susţinere ONG-urilor: „Ambasada Franței în România a menținut un dialog constant cu ONG-urile românești în ultimii ani. Adevărate platforme dedicate dezvoltării, cooperării și solidarității, aceste ONG-uri sunt dornice să se angajeze în cooperarea internațională. Ele desfăşoară activități educaționale și au vocația de a crea platforme de mobilizare pentru tineri. Asociațiile reprezintă, de asemenea, un mijloc de a reuni actori din societatea civilă, din lumea politică sau economică și reprezintă locuri unde pot apărea idei și experiențe noi. Doresc un viitor strălucit tuturor ONG-urilor din România!„.

Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România au oferit, în 2020, finanţări totale de peste 100.000 de euro ONG-urilor din România, dintre care aproximativ 41.000 de euro au ajuns la organizaţii care au ajutat diferite comunităţi vulnerabilizate de pandemia de COVID-19.  Circa 30.000 de euro au fost alocaţi proiectelor de tineret, în timp ce 26.000 de euro au mers la ONG-uri din domeniul dezvoltării urbane durabile. Proiectele dedicate biodiversităţii au primit, anul trecut, finanţări de circa 9.000 de euro.

Detaliile despre cel mai recent apel la proiecte sunt disponibile pe site-ul ambasadei accesând acest link: https://cntr.click/wHVjM5B

În conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă, politica de cooperare internațională a Franței acordă o atenție deosebită organizațiilor societății civile (ONG-uri), pe care le consideră actori esențiali în elaborarea politicilor publice coordonate, inclusive și durabile.

În acest context, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România oferă de câțiva ani sprijin tehnic și financiar pentru implementarea proiectelor inovatoare ale organizațiilor neguvernamentale românești. Mobilizările cetățenești observate în ultimii ani în România au constituit începutul unei transformări a domeniului public, în care societatea civilă are un rol mai însemnat ca actor al schimbărilor civice.

Tinerii sunt motorul aceste schimbări, iar implicarea lor în viața societală, poltică, economică și culturală a României consolidează apartenența europeană a țării. Tinerele generații din România, Franța sau Europa ocupă un rol din ce în ce mai important în cadrul dezbaterilor la ordinea zilei, pe subiecte precum protecția biodiversității, lupta împotriva schimbărilor climatice, egalitatea de gen, rolul educației și al culturii, implicarea în viața civică etc.  

Ziua Mondială a ONG-urilor a fost marcată, pentru prima dată, în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale şi îşi propune să inspire oamenii să se implice mai activ în cadrul organizaţiilor neguvernamentale, dar şi să încurajeze o colaborare mai strânsă între ONG-uri şi sectoarele public şi privat.