Avertisment al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat

Realizator: Tulpina britanică de coronavirus devine predominantă în toată ţara. Avertismentul vine de la şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care atrage din nou atenţia că această formă a virusului se răspândeşte extrem de uşor şi cea mai mare expunere o au tinerii.
Raed Arafat: Din păcate nici virusul nu este cel care a fost acum un an. S-a schimbat, au apărut tulpini noi, se schimbă impactul. Avem o tulpină nouă care se răspândeşte mai repede. Aceasta este încă un motiv de ce trebuie luate măsurile mai rapid. Se răspândeşte mai uşor.
Reporter: Iar pe lângă respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi distanţare, campania de vaccinare trebuie să meargă un pic mai repede – spune Raed Arafat. Imunizarea este instrumentul forte împotriva răspândirii virusului, însă din păcate, aminteşte secretarul de stat, nu-şi face efectul instantaneu.
Raed Arafat: Totul ne arată că trebuie să fim foarte precauţi. Totul va trebui să meargă, bineînţeles, în paralel cu campania de vaccinare, dar şi dacă le creştem, noi depindem de doi factori aici. Unu, de numărul dozelor care intră în ţară pe săptămână şi de faptul că vaccinul nu are un efect instantaneu, el are un efect după a doua doză, după ce mai trec câteva zile după a doua doză. Deci, asta înseamnă că dacă începem acum să creştem numărul persoanelor vaccinate, un efect serios o să-l avem peste aproximativ două-trei săptămâni.
Reporter: Afirmaţiile şeful DSU vin după ce tulpina britanică, mult mai transmisibilă decât vechile variante, a devenit dominantă în acest moment pe teritoriul României. În probele secvenţiate de o clinică privată care s-a axat pe depistarea prezenţe acestui tip de virus în ţara noastră, prevalenţa pe loturile studiate cu privire la tulpina britanică a evoluat de la 12% la 77% în mai puţin de două luni. Iar pe lângă tulpina britanică în ţara noastră a mai apărut şi mutaţia depistată în Africa de Sud. Până acum, două cazuri de infectare cu acestă variantă au fost descoperite în România. Şeful DSU a mai arătat că media naţională de infectări este în jur de trei la mie, însă în acest moment nu se discută despre un lock-down total./lazard/ilapadat

B1 TV (7 martie)