Rusia şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul din SUA

Rusia și-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Statele Unite după ce președintele american, Joe Biden, a făcut mai multe afirmații dure cu privire la omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă are o serie de nemulțumiri pe care de altfel Biden i le-a comunicat și direct lui Putin, între acestea amestecul Moscovei în alegerile din Statele Unite, masivul atac cibernetic Solar Winds și recompensele care le-ar fi fost acordate talibanilor pentru uciderea militarilor americani. Doina Saiciuc transmite din Washington.

Reporter: Președintele Biden a spus într-un interviu difuzat de televiziunea ABC că preşedintele rus, Vladimir Putin, va plăti pentru ingerința în alegerile prezidențiale din 2020. Interviul a fost difuzat după publicarea unui raport al comunității informațiilor care arată că președintele Putin a autorizat o campanie sub acoperire menită să îl denigreze pe Joe Biden și să îl ajute pe Donald Trump să recâștige alegerile. Întrebat dacă crede că Vladimir Putin este un criminal, Joe Biden a răspuns: „Da”. În urma interviului Moscova și-a rechemat ambasadorul acreditat în Statele Unite pentru consultări cu privire la relațiile cu Washingtonul. La Casa Albă, purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a spus în conferința sa de presă:

Jen Psaki: Relaţia președintelui și a administrației cu Rusia va fi foarte diferită față de ceea ce am văzut în ultimii patru ani. Președintele Biden nu se abține de la a-şi declara nemulțumirea față de ceea ce considerăm a fi acțiuni ostile, fie că este vorba despre ingerinţa în alegerile din 2020, otrăvirea lui Alexei Navalnîi sau atacul cibernetic Solar Winds.

Reporter: Departamentul Comerțului a anunțat ieri înăsprirea sancțiunilor impuse împotriva unor exporturi către Rusia ca răspuns la otrăvirea liderului opoziției Alexei Navalnîi cu agentul neurotoxic Noviciok. Departamentul american al Comerțului arată într-o declarație că este hotărât să împiedice accesul Rusiei la tehnologii americane sensibile, care ar putea fi direcționate către activități ostile ce implică arme chimice./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie