Proiectul UE privind aplicația care calculează riscul de îmbolnăvire este în curs de desfășurare

Dezvoltarea unei aplicație accesibilă de pe smartphone care permite evaluarea riscului de a dezvolta boli netransmisibile, cum ar fi bolile cronice cardiovasculare și respiratorii, tumorile și diabetul, precoce și „adaptate”. Acesta este obiectivul proiectului Warifa, născut la inițiativa a 12 centre din șase țări, inclusiv Italia, în cadrul programului de cercetare Horizon 2020 al Uniunii Europene unde experții în inteligență artificială, biostatistică și matematică aplicată, vor colabora cu experți în medicină, epidemiologie, sociologie și comunicare.
Scopul proiectului este de a oferi cetățenilor un instrument pentru a se informa despre riscul de a dezvolta o anumită boală, de a afla dacă se va agrava una deja diagnosticată, sau de a contracta mai multe boli în același timp. Punând accent pe melanom și pe diabet, aplicația va oferi însă şi un set personalizat de recomandări privind stilul de viață, în baza profilului individual de risc. În acelaşi timp, aplicația, care ar putea fi şi un instrument util pentru a reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate, poate fi utilizată de grupuri vulnerabile, cu risc ridicat sau greu accesibile, motivându-i pe utilizatori să-și îmbunătățească obiceiurile de viață și, atunci când este necesar, sfătuindu-i să contacteze specialişti din sistemul de sănătate.
La proiect, care este coordonat de Centrul Norvegian pentru Cercetarea E-sănătății, participă instituţii științifice din România, Spania, Irlanda, Norvegia și Finland, dar şi Italia, cu Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicații de Calcul al Consiliului Național de Cercetare (CNR) şi matematicianul Giovanni Sebastiani./cpaunel

www.ansa.it

Traducerea Cătălina Păunel, RADOR