Alegerile corecte sunt cel mai eficient garant al democraţiei (preşedintele Bulgariei)

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, s-a întâlnit, marţi, la Sofia, cu reprezentanţii OSCE, care fac parte dintr-o misiune internaţională de observare a alegerilor parlamentare din Bulgaria din data de 4 aprilie. „Alegerile corecte sunt cel mai eficient garant al democraţiei şi, ca societate şi instituţii, trebuie să lucrăm pentru a creşte încrederea în acest instrument al statului de drept”, a declarat preşedintele Radev.
Şeful statului bulgar a menţionat că ţara se confruntă cu provocarea organizării alegerilor pentru prima dată într-o situaţie de pandemie şi a reamintit că, în acest sens, a organizat o serie de consultări cu instituţiile responsabile pentru procesul electoral, autorităţile sanitare, formaţiuni politice parlamentare şi extraparlamentare, organizaţii ale societăţii civile şi reprezentanţi ai comunităţilor bulgare din străinătate. Scopul reuniunilor desfăşurate este de a lua măsuri pentru a garanta atât siguranţa şi drepturile electorale ale cetăţenilor, cât şi onestitatea, transparenţa şi accesibilitatea procesului electoral pentru a încuraja participarea cetăţenilor.
„Legitimitatea fiecărui scrutin constă în votul în masă al cetăţenilor, iar încrederea publicului în următorul parlament şi guvern este cel mai mare capital pentru aceştia”, a subliniat Rumen Radev.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate o serie de aspecte legate de organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare. Printre probleme abordate, s-au numărat condiţiile create pentru ca cetăţenii aflaţi în carantină să îşi poată exercita dreptul de vot, organizarea unui număr suficient de urne mobile, dificultăţi în procesarea rezultatelor votului simultan cu maşini electronice şi buletine de vot, dezbaterea privind introducerea supravegherii video la numărarea buletinelor de vot, precum şi introducerea votului la distanţă pentru cetăţenii bulgari din străinătate.
Şeful misiunii, Corinne Jonker, a subliniat că aceasta este a noua misiune OSCE de observare a alegerilor din Bulgaria, care se va ghida în activitatea sa prin standardele şi criteriile organizaţiei internaţionale în acest domeniu şi nu prin comparaţii cu alegerile anterioare din această ţară./ddaniela/sdm2

(www.novini.bg – 23 martie)