Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă implementarea proiectului transfrontalier New Energy Solutions in Carpathian area – NESiCA

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă implementarea proiectului transfrontalier New Energy Solutions in Carpathian area – NESiCAHUSKROUA/1702/6.1/0014, în cadrul programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava participă la acest proiect în calitate de partener, alături de regiunea Sabolcs-Satmar Bereg din Ungaria, ONG-ul Centrul de Inițiative European din Ucraina, Universitatea Tehnică din Kosice – Slovacia, Universitatea din Nyíregyháza – Ungaria și Universitatea Națională Uzhgorod – Ucraina, ultima fiind beneficiarul principal al proiectului. Proiectul se desfășoară în perioada 01.05.2020 – 31.04.2022, bugetul total al proiectului fiind de 1.104.707,30 € (5.335.736,25 Lei) din care alocat de Uniunea Europeană 994,236.56€ (4.802.162,58 Lei). Bugetul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava este de 124,313.72 € (600,435.26 Lei).

Obiectivul general al proiectului este promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabile prin activități de educație în universități și comunități care vizează utilizarea durabilă a mediului în regiunile de frontieră. Prin activitățile proiectului se dorește o îmbunătățire a situației regionale cu privire la utilizarea durabilă a mediului în zona transfrontalieră prin aplicarea soluțiilor energetice eficiente și inovatoare în comunitățile partenere. Ideea principală a acestui proiect se reflectă în rezultatul discuțiilor anterioare între partenerii implicați, care cred în îmbinarea eficientă a programelor educaționale în domeniul energiei și a abordărilor practice în comunități, conducând la realizarea unor schimbări comportamentale pe termen lung în utilizarea rațională a energiei și utilizarea energiei provenită din surse regenerabile.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt locuitorii comunităților locale care au nevoie de cele mai bune practici și exemple de economisire a energiei prin utilizarea energiei regenerabile dar și prin implementarea măsurilor de eficiență energetică în cazul clădirilor, toate acestea fiind posibile, într-o primă etapă, prin programele de conștientizare desfășurate în cadrul proiectului.

În această perioadă s-a desfășurat o primă întâlnire a reprezentanților comunităților din cele patru țări partenere care a reunit în mediul online peste 50 de participanți, membri ai celor 5 echipe de implementare a proiectului NESiCA din Ucraina, Slovacia, Ungaria și România dar și reprezentanți ai celor 3 comunități locale din regiunile fiecărui partener. – MIHAELA BUCULEI.