Sâmbătă este marcată Ora Pământului

Realizator: În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie: Ora Pământului.
Reporter: Nicoleta Stoian – Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră atât de către consumatorii individuali, cât și de către instituții și unități economice. În contextul pandemic actual, echipa de organizare globală a evenimentului le recomandă tuturor persoanelor să participe pe cât posibil la evenimentele online de marcare a Orei Pământului. Ei prezintă diverse idei, precum cititul unei cărți la lumina lumânărilor sau înregistrarea unui mesaj și trimiterea acestuia liderilor lumii pentru a atrage atenția asupra problemelor care afectează planeta. Prima ediție a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia înregistrându-se participarea a peste două milioane de oameni. Se estimează că electricitatea consumată în Sydney a scăzut atunci între 2 și 10%. De-atunci tot mai multe persoane au participat, ajungându-se în prezent la sute de milioane de oameni din peste 180 de țări și teritorii. Se urmărește stimularea impulsului de a conecta oamenii cu Pământul pentru menținerea climei în limitele nomale, pentru că energiile fosile utilizate în producerea electricității sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră aflate la originea încălzirii globale. Şi în România, mai multe orașe au anunțat că vor reduce iluminatul public diseară timp de o oră.
Realizator: Şi Administrația Prezidențială se alătură în această seară celei mai mari mișcări mondiale pentru protecția mediului. Timp de o oră, de la 20:30, iluminatul interior și cel exterior la Palatul Cotroceni vor fi întrerupte./amirea/denisse

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 martie)