Mii de persoane au protestat împotriva restricţilor de pandemie, în România

Mii de persoane s-au adunat în principalele oraşe din România pentru a treia noapte consecutiv, protestând şi în faţa sediului guvernului de la Bucureşti, pentru a cere revocarea restricţiilor instituite pe fondul pandemiei de coronavirus, inclusiv ridicarea restricţiei de circulaţie impuse de guvernul de centru al ţării.

În efortul de a ţine sub control răspândirea rapidă a virusului, din ultimele săptămâni, în ceea ce au numit drept al treilea val al pandemiei, autorităţile au extins, duminică, restricţia de circulaţie pe timpul nopţii cu două ore, începând de la ora 20:00, în oraşele în care rata de infectare depăşeşte 4 la 1.000 de locuitori.

Protestatarii, mulţi dintre ei fără măşti, au cerut Guvernului Cîţu, în termen de trei luni, să demisioneze şi să ridice starea de alertă ce prevede obligativitatea purtării măştii de protecţie la interior şi exterior, restricţii de călătorie şi închiderea unor afaceri. „Jos guvernul”, „Libertate, libertate”, „Jos dictatura” au scandat protestatarii, suflând în vuvuzele şi fluturând drapelul României la mitingul din Bucureşti şi având şi susţinere din partea unui grup parlamentar ultranaţionalist şi a unor mişcări conspiraţioniste.

Într-un discurs în care a reamintit despre necesitatea menţinerii restricţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat: „Nu există nicio altă alternativă pentru a stopa creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar. (…) Virusul nu are culoare politică, nici opinii.” România a raportat, marţi, 6.204 cazuri noi de coronavirus, numărul total al infectărilor ajungând la 946.647, dintre care 23.404 oameni au decedat. România are cel mai mic buget alocat sănătăţii dintre statele Uniunii Europene, potrivit Eurostat. Marţi, ţara s-a alăturat unei liste de 22 de state care susţin ideea înfiinţării unui tratat internaţional ce ar ajuta lumea să gestioneze în viitor situaţii de urgenţă care devastează planeta./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 30 martie