Câștigătorii concursurilor Institutului Francez din România din cadrul Lunii Francofoniei 2021

În cadrul lunii martie, Luna Francofoniei, Institutul Francez din România a organizat o serie de concursuri cu premii, majoritatea destinate tinerilor. Sprijinul pentru tinerii din România reprezintă o componentă esențială a politicii culturale a Franţei, în mod deosebit în perioada de criză în care ne aflăm. Pe tot parcusul anului 2021, Ambasada Franţei şi Institutul Francez organizează evenimente pentru tineri – să ne amintim de exemplu cea de-a doua ediţie a forumului „Tineri în Secolul XXI” care a avut loc în februarie, punând în valoare voluntariatul și implicarea tinerilor și identificând inițiativele venite din partea tinerilor sau pentru tineri în toată România. În încheierea forumului a fost lansat şi un concurs de proiecte pentru organizațiile societății civile din acest domeniu. Concursul este încă deschis pentru participare (până pe 10 aprilie); câştigătorii vor primi un sprijin financiar de până la 5000€ pentru inițiativele propuse de către ONG-uri de tineret în beneficiul tinerilor (grup țință: 15-30 de ani): http://bit.ly/tineriONG

Mai jos găsiţi informaţii despre câştigătorii principalelor concursuri ale Institutului Francez din cadrul Lunii Francofoniei.

 

I. Organizate de Ambasada Franței și Institutul Francez Cluj-Napoca, Întâlnirile Europene din Transilvanias-au desfășurat anul acesta sub forma unui hackathon online cu premii, numit REplasticHack: REduce-REuse-REcycle, care a adus împreună între 26 și 28 martie reprezentanți ai administrațiilor locale și naționale din Franța și România, companii, experți în economie circulară și managementul deșeurilor, societatea civilă și publicul larg. 128 de participanți au avut 36 de ore la dispoziție pentru a dezvolta proiecte de reducere a utilizării plasticului, cu ajutorul a 22 de mentori.

Clasamentul hackathonului :

Premiul I (1000 euro) – Plastic Feeders (Cristian Pogan, Vlad Mocan, Victor Baerle, Iohana Măceșanu) face apel la ingineria genetică pentru a crea o ciupercă care s-ar hrăni cu plastic. Prin transferul de gene de la bacteria Ideonella sakaiensis, această nouă ciupercă va utiliza PET-urile ca unică sursă de carbon, producând astfel biomasă comestibilă.

Premiul II (600 euro) – Drop Plastic (Maria Claudia Aaron-Andrieș, Bianca Georgiana Dinu, Alexandra Stoica, Robert-Andrei Damian, Emanuel Ioan Radu, Horia Andrei Leonte, Florin-Andrei Rusu) imaginează viitorul fără sticle de unică folosință pentru detergenți. Soluția lor este Rechargesq, un dispozitiv care ar recupera aceste PET-uri goale și ar umple recipiente de aluminiu de diferite dimensiuni cu produse de curățenie pentru casă.

Premiul III (400 euro) – The Climate Change Company (Dennis Debie, Sebastian Tudose, Alexandru-Vultur Vlad) propune utilizarea plasticului și a sticlei în domeniul infrastructurii. Inovația răspunde imperativelor de accesibilitate și durabilitate, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător prin reciclarea acestor deșeuri greu de gestionat.

Premiile bănești sunt oferite de Carrefour, sponsor principal al evenimentului. La acestea se adaugă 3 luni de mentorat pentru echipele câștigătoare, oferit de ROTSA.

 

II. Tinerii între 5 și 25 de ani au fost invitați să participe la concursul ”Generația Biodiversitate”

Ei au fost împărțiți în trei categorii de vârstă și au putut alege să participe cu trei tipuri de opere: 1) Realizarea unei benzi desenate pe tema biodiversității 2) Un video, un performance, un cântec sau o poezie  pe aceeași temă sau 3) O mărturie despre o acțiune civică eco-responsabilă.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Francez din România în parteneriat cu My romanian store, ETAJ, Librăiria Kyralina, Humanitas, ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă, Universitatea din București și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Premiul 1, 15-25 ani : POPA Matei Stefan, Universitatea de Medicină și Farmacie  „Carol Davila” , București

Premiul 2, 15-25 ani : BANU Anastasia, Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu”, Pitești

Premiul 3, 15-25 ani : GOLGOTIU Iris, Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca

————————————————————-

Premiul 1, liceu : ANGHEL Mihaela, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Alexandria

Premiul 2, liceu : MURA Anastasia, Școala Gimnazială nr. 24, Timișoara

Premiul 3, liceu : NECULAE Ioana, Școala Gimnazială Măgurele, Prahova

————————————————————-

Premiul 1, școală generală: SANDRU Maria, Colegiul Național Mihai Eminescu, București

Premiul 2, școală generală : DUMITRESCU Ana-Maria, INVATAMANT PRIMAR-CLASA I ,  București

Premiul 3, școală generală: VASTAG Ingrid, Liceul teoretic Grigore Moisil, Timișoara

———————————————————

Premiul 1, de grup: Moater Andreea, Asandei Maria  Școala Gimnazială Nr.195 , București

Premiul 2, de grup: Cotora Francesca, Andreea Bianca Peia, Lucas Slavin Cristian, Liceul Tehnologic „Sfântu Nicolae” , Deta

Premiul 3, de grup: Ioana Bleoanca, Darian Plescan, David Mocanu, Școala Gimnazială 28, Galați

 

III. În cadrul concursului de desen, Institutul Francez a primit peste 200 de opere ale tinerilor artiști. Copii între 5 și 15 ani, împărțiți în 3 categorii de vârstă, au fost invitați să deseneze un super-erou și să dea un titlu desenului în limba franceză.

Câștigătorii sunt:

  • Pentru categoria 5-6 ani: Gabriel, 5 ani, pentru desenul ”Thor, le super-héros ”  Grădinița nr.78-Miguel de Cervantes, București.
  • Pentru categoria 7-8 ani:  Alexandru Tiberiu Soare, 7 ani pentru ”Capitaine Nettoyage”, Școala „Sf. Vineri”,  Ploiești
  • Pentru categoria 9-10 ani: Ioana Natalia Tarloiu, 9 ani pentru ”La gymnaste héroïne : elle ne quitte pas son rêve même si son travail est très difficile”, Sc. Gen. Nr. 179, București

 

IV. Pe tot parcursul lunii francofoniei pe pagina de Facebook a Institutului Francez au fost postate ghicitori despre diferite personalități din lumea francofonă. Printre sutele de persoane care au dat răspunsuri corecte au fost trași la sorți 5 câștigători:

  • Eliza Coadadin Calafat care a ghicit personalitatea francofonă din domeniul literaturii: Gaël Faye (Franța și Rwanda)
  • Alexandra Andreeadin  Galați care a ghicit personalitatea francofonă din domeniul științei : Emmanuelle Charpentier (Franța)
  • Ioana Alidin Timișoara care a ghicit personalitatea francofonă din domeniul artistic: Cécile de France (Belgia)
  • Maria Ungureanudin Iași care a ghicit personalitatea francofonă din domeniul istoriei: Albert John Lutuli (Africa de Sud)
  • Ionela Ilasdin Putna, Suceava care a ghicit personalitatea francofonă din domeniul sporturilor: Murielle Ahouré (Coasta de Fildeș).

 

V. Peste 250 de persoane au participat la concursul de fotografie. Un juriu, compus de lectori de franceză din toată România, a atribuit trei premii, evaluând creativitatea dar și referințele culturale și artistice ale participanților.

Iată și lista câștigătorilor:

  • Maria Theodora Mitrofan, de la Colegiul Național Avram-Iancu, Câmpeni care s-a machiat ca Marcel Marceau, arătând o creativitate excepțională.
  • Julia Johanna Helena Boll, din Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia pentru simțul umorului și calității deghizării ca Tintin.
  • Mariana Talabă , Katia Sandu și Teodora Constantin, de la Liceul Național Alexandru Ioan Cuza, Galați, pentru o fotografie de grup dinamică și originală care face referință la seria de animație franco-canadiană ”Totally Spies”.

 

VI. Cea de-a 23-a ediţie a Primăverii Poeţilor la Iași, cu tema „Dorinţa”, a cuprins și o secţiune destinată elevilor și studenţilor. Este vorba despre un concurs de poezie în limbile franceză și română, la care au participat 45 de tineri francofoni din toată regiunea Moldovei. Alegerea celor mai bune poeme s-a dovedit a fi extrem de dificilă, contribuţiile primite fiind de o calitate lingvistică și poetică surprinzătoare.

Premiul 1 Amalia Pahome

Premiul 2 Andrei-Codrin Sandu (+marele premiu al publicului), Nicoleta  Boghiu

Premiul 3  Teodora-Maria Cretu, Iustina Cojocaru

Mențiuni: Delia Tutu, Amalia Tiron, Stelian Varvea, Iris Ghimpu

 

VII. În cadrul concursului „Dis-moi dix mots”, peste 200 de elevi din țară au răspuns provocării de a ilustra, cu ajutorul camerei de fotografiat, cele 10 cuvinte ale francofoniei : aile, allure, buller, chambre à air, décoller, éolien, foehn, fragrance, insuffler, vaporeux. Pozele câștigătoare pot fi văzute aici:         https://www.facebook.com/media/set?vanity=InstitutulFrancezTimisoara&set=a.3785644934846937

  • Iuliana MARIN, 16 ani, Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad
  • Andreea IOVAN, 18 ani, Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad
  • Sonya STOILĂ, 14 ani, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Fălticeni, jud. Suceava
  • Olivia FULGER, 15 ani, Colegiul Național „Spiru Haret”, Târgu-Jiu, Gorj
  • Iulia NEGHIUC, 15 ani, Liceul Național de Informatică, Arad
  • Luana MIJA, 17 ani, Liceul de Arte Plastice, Timișoara
  • Mara Iulia MARINESCU, 17 ani, Colegiul Național Bănățean, Timișoara
  • Amalia Anamaria GUI, 16 ani, Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad
  • Cristina Nicoleta CHIRIAC, 17 ani, Liceul Teoretic Novaci, Bumbești-Pițic, Gorj
  • Oana DAVID, 15 ani, Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, Timișoara
  • Emina STANA, 15 ani, Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, Arad

 

Multe alte concursuri sunt încă în desfășurare. Rezultatele lor vor fi anunţate pe paginile de Facebook ale Institutului Francez din România la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara.

(Institutul Francez din România – 1 aprilie 2021)