Senatorii vor începe joi dezbaterile privind desființarea SIIJ

Realizator: Senatorii din comisia juridică vor începe joi dezbaterile la proiectul de lege privind desființarea secției speciale pentru investigarea magistraților. Social-democrații nu sunt de acord cu procedura de urgență.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Vreți să renunțați la procedura de urgență? Sau continuați această procedură fără a respecta avizul Comisiei de la Veneția, așa cum ați declarat în mod constant, că orice modificare a legilor din sistemul judiciar din România trebuie făcută ținând cont de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă tot nu v-ați atins acest obiectiv politic de a desființa MCV, nu credeți că este bine să facem dezbateri așezate asupra acestei secții, ca în final românii să poată avea încredere cu adevărat în actul de justiție? Astăzi avem cea mai mică încredere vreodată în sistemul judiciar din România.
Realizator: În replică, președinta comisiei juridice, senatoarea PNL, Iuliana Scântei, spune că procedura de urgență este justificată, pentru că trebuie reparate legile justiției.
Iuliana Scântei: PNL susține procedura de dezbatere în regim de urgență a proiectului de lege privind desființarea secției de investigare, pentru că, prin opiniile emise în 2018 și 2019 Comisia de la Veneția a solicitat expres legislativului să revină asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD Dragnea. Și da, guvernul dă curs tuturor recomandărilor avute în vedere de Comisia de la Veneția în rapoartele MCV. Și da, adoptarea în sensul desființării secției speciale va fi un argument forte pentru România în relația cu Comisia Europeană pentru eliminarea definitivă, ridicarea MCV anul acesta.
Realizator: Senatul este for decizional pe proiectul de desființare a secției speciale, amintește redactorul RRA Alina Stănuță./ahincu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 aprilie)