În Rusia a fost concepută o mască de protecţie specială pentru cei care fac sport sau lucrează la birou

În Rusia a fost concepută o mască de protecţie multistrat, prin care se poate respira extrem de bine, specială pentru persoanele care practică fitness-ul, sportul, în general, și pentru persoanele care desfăşoară muncă de birou. Inginerii ruși au conceput o mască cu un nivel sporit de protecție și de respiraţie, cu filtre speciale care facilitează respirația. Aceste măşti sunt special concepute pentru cei care practică sportul și pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea la birou, pe parcursul întregii zile, a precizat Serviciul de presă al Platformei Inițiativa Tehnologică Națională (NTI).
Măștile sunt echipate cu senzori care monitorizează activitatea fizică, temperatura corpului și chiar calitatea aerului.
Masca arată ca o mască obișnuită, dar are încorporat un filtru inteligent cu o performanţă profesională, identică cu filtrele folosite la ventilatoare. Acest filtru permite să se asigure un nivel semnificativ de mare de protecție împotriva agenților virali, bacterieni, fungici, aerosoli, polen, praf. Totodată, filtrul practic nu blochează fluxul de aer.
”Este foarte ușor să respiri, atunci când porţi o astfel de mască: poți să faci sport, inclusiv jogging. În plus, masca este echipată cu șase tipuri de senzori: senzor de măsurare a concentrației de dioxid de carbon și de oxigen, în timpul ciclurilor respiratorii (inspiraţie şi expirație), senzor de măsurare a saturației oxigenului din sânge (SpO2), senzor de măsurare a calităţii aerului (TVOC), senzor de măsurare a temperaturii corpului, senzor de măsurare a presiunii atmosferice, senzor de măsurare a umidităţii”, a specificat Serviciul de presă al Platformei Inițiativa Tehnologică Națională (NTI). NTI mai specifică că noile măști au fost deja testate cu succes în rândul sportivilor, care fac sport de performanţă.
„Masca este realizată din neopren cu umpluturi din silicon, datorită cărora ea nu alunecă pe piele. Are o husă, care este lavabilă, iar filtrele electrostatice trebuie schimbate, după utilizare. Partea electronică poate fi scoasă din mască, fiind sub forma unei casete, care poate fi dezinfectată. În general, o persoană poate purta o astfel de mască fără a schimba filtrul până la 48 de ore”, a declarat Pavel Volkov, șeful Direcției de Dezvoltare a Soluțiilor ISG Neuro.
Oamenii de știință ruși au creat o platformă multifuncțională pentru diagnosticarea automată a infecției cu SARS-CoV-2 și a tuberculozei./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 10 aprilie)