Kremlinul a oferit detalii despre convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Joe Biden

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden, au discutat în cadrul convorbirii telefonice de marţi despre stadiul actual al relațiilor ruso-americane, exprimându-şi disponibilitatea de a continua dialogul în cele mai importante domenii privind asigurarea securității globale – se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale de la Kremlin.
„Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pe cele mai importante domenii ale asigurării securității globale, fapt care ar satisface nu numai interesele Rusiei şi ale Statelor Unite, ci şi ale întregii comunități internaţionale” – a precizat Kremlinul în comunicatul postat.
De remarcat că Joe Biden și-a exprimat interesul faţă de o normalizare a situaţiei relaţiilor bilaterale și de stabilire a unei cooperări previzibile privind cele mai importante probleme, inclusiv asigurarea unei stabilități strategice și a controlului asupra armelor, asupra programului nuclear iranian, a situației din Afganistan și asupra schimbărilor climatice globale.
„În acest context, președintele SUA a propus să se examineze posibilitatea organizării şi desfăşurării în viitorul apropiat a unei întrevederi la nivel înalt” – a menționat Kremlinul în comunicat.
În cadrul unui schimb de opinii despre criza internă ucrainenă, Putin a expus abordările sale privind soluționarea politică a crizei, care să se bazeze pe pachetul de măsuri ce sunt cuprinse în Acordurile de la Minsk.
Părțile au convenit, de asemenea, să dea instrucțiuni instituţiilor corespunzătoare pentru a rezolva problemele abordate în timpul conversației.
În plus, Biden şi-a confirmat invitația transmisă anterior preşedintelui rus Putin de a participa la summit-ul privind clima, care va avea loc prin intermediul unei videoconferințe, în perioada 22-23 aprilie.
Casa Albă a informat că Biden și Putin au purtat o convorbire telefonică în cadrul căreia Joe Biden i-a propus omologul său rus să organizeze o întâlnire bilaterală la nivel înalt, într-o țară terță, în următoarele luni./vdraguta/cvanatoru

(www.russian.rt.com – 14 aprilie)