„Fii informat, NU abuzat!”, proiect național al FACIAS, pentru conștientizarea drepturilor cetățenilor români

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) lansează proiectul ”Fii informat, NU abuzat!”, un proiect care își propune informarea cetățenilor cu privire la: drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului; identificarea și soluționarea abuzurilor când acestea sunt comise;  cunoașterea organizațiilor și instituțiilor care le pot oferi suport în lupta cu astfel de abuzuri. Proiectul se va derula în perioada 12.04.2021 – 31.12.2022.

Totodată, în cadrul acestui proiect, FACIAS va acorda, la cerere, suport și consultanță victimelor (colective) ale unor abuzuri comise de instituții ale statului și va colabora cu instituțiile statului prin identificarea și promovarea de bune practici în acest domeniu.

Proiectul vizează, implicit, stimularea implicării civice a cetățenilor români, creșterea gradului de responsabilizare și implicare în problemele de interes național ce au ca obiect vătămarea drepturilor acestora de către instituțiile statului.

Prin intermediul paginii sale de Facebook, FACIAS va invita publicul țintă să completeze, anonim, un chestionar cu opt întrebări care vor releva date utile pentru implementarea proiectului (răspunsurile repodenților vor ajuta la: identificarea cât mai corectă a nivelului de cunoaștere a drepturilor și instrumentelor de care dispunem în apărarea lor; a nivelului de acțiune / implicare și la identificarea celor mai practice soluții pentru a preîntâmpina, a contracara încălcarea drepturilor).

În același timp, FACIAS invită românii care sunt sau au fost vicime ale unui abuz comis de instituții ale statului, respectiv reprezentanți ai acetor instituții, să transmită către FACIAS aceste abuzuri pentru a soluționa astfel de probleme, folosind următoarea adresa de e-mail: stopabuzurilor@facias.ro sau pe rețele sociale: https://www.facebook.com/faciasromania/ , https://www.instagram.com/facias.romania , https://twitter.com/faciasromania.

„Fii informat, NU abuzat!” este unul dintre demersurile FACIAS de a preveni şi combate abuzul de putere. FACIAS reprezintă colectivităţile de cetăţeni lezaţi în drepturile lor de către autorităţile statului și, de asemenea, acționează în sprijinul acestora.

„Dintr-o multitudine de motive, doar o mică parte a victimelor abuzurilor merg în instanță, depun plângeri, sesizări ori petiții, fac publice abuzurile, inclusiv în mass-media. Un cetățean informat are mai puține ocazii de a fi victima unui abuz, știe ce are de făcut și acționează. Considerăm că nu există democrație fără responsabilitate”, transmit reprezentanții FACIAS.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), prin activitatea sa, urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români.

Detaliile proiectului pot fi consultate pe www.facias.ro

Biroul de Presă FACIAS