Reacţie furioasă a Chinei faţă de afirmaţiile lui Joe Biden şi ale lui Yoshihide Suga referitoare la Beijing

China a reacţionat furios la afirmaţiile preşedintelui american, Joe Biden, şi ale premierului nipon, Yoshihide Suga, aflat în vizită oficială în Statele Unite.

Un comunicat emis de Ambasada Chinei la Washington precizează că discuţiile au mers dincolo de sfera relaţiilor bilaterale. Preşedintele Biden a folosit prima sa întâlnire în persoană cu un lider străin, de la preluarea mandatului, pentru a prezenta un front unit împotriva ambiţiilor tot mai mari ale Beijingul.

În declaraţiile făcute alături de preşedintele Biden la Casa Albă, Yoshihide Suga a afirmat că se opune folosirii forţei pentru modificarea statu-quo-ului din regiunea Asia-Pacific. Cei doi lideri au vorbit şi despre Hong Kong şi Xinjiang şi au convenit să aibă discuţii deschise pe aceste teme cu China.

Declaraţia comună a lui Biden şi Suga a fost, în schimb, nuanţată, în privinţa Taiwanului, referindu-se numai la menţinerea păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwanului. China este cel mai mare partener comercial al Japoniei, iar Tokyo trebuie să trateze cu atenţie relaţia cu Beijingul. Ambasada Chinei la Washington a avut, totuşi, un răspuns prompt, acuzând Japonia şi SUA de ameninţarea stabilităţii în Asia./mbrotacel/cpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 17 aprilie