STS exclude ipoteza că s-ar putea interveni în raportările privind decesele asociate COVID

Realizator: STS exclude ipoteza că s-ar putea interveni în raportările privind decesele asociate COVID. Instituția a făcut precizări cu privire la acest subiect adus în discuție ieri.
Reporter: Mihaela Mihai – Serviciul de Telecomunicații Speciale explică într-un comunicat că fiecare deces este înregistrat pe baza datelor primite de la spitale care sunt apoi analizate și validate de direcțiile de sănătate publică. Fiecărui astfel de caz i se alocă un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate. Surse guvernamentale indicau sâmbătă că premierul a cerut STS să verifice afirmațiile fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit cărora ar exista diferențe fundamentale între cifrele raportate și cele reale și că ar fi mai multe aspecte neclare în bazele de date se reflectă evoluția epidemiei.
STS mai arată că este vorba de două aplicații: Corona-Forms – care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanelor confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19, date prezentate zilnic la plânz – şi aplicația Alerte MS, care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de Ministerul Sănătății. PSD a anunțat că va cere luni constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pe acest subiect./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie)