Cehia va discuta cu aliaţii din Uniunea Europeană despre o presupusă implicare a Rusiei într-un incident din 2014

Republica Cehă își va informa aliații din NATO și din Uniunea Europeană despre presupusa implicare a Rusiei în explozia de la un depozit de muniție, în 2014 și va discuta problema luni, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, a declarat duminică, pe Twitter, ministrul de externe în exerciţiu, Jan Hamacek. Țara central-europeană a expulzat sâmbătă 18 angajați ai ambasadei ruse și a anunţat că investigațiile au legat serviciile secrete ruse de explozia care a ucis două persoane.
Expulzările și acuzațiile de la Praga au declanșat cea mai mare dispută cu Rusia de la sfârșitul erei comuniste, în 1989.
Agenția de știri Interfax l-a citat sâmbătă pe Vladimir Giabarov, prim adjunct al Comitetului pentru afaceri internaționale al Camerei Superioare a Parlamentului rus, afirmând că afirmațiile autorităţilor de la Praga sunt absurde și că răspunsul Rusiei ar trebui să fie proporțional. Separat, poliția cehă a comunicat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbați în legătură cu activități infracționale grave. Cei doi aveau pașapoarte ruseşti emise pe numele lui Alexander Petrov și Ruslan Boshirov și se aflau în țară în zilele care au precedat explozia de la depozitul de muniţie. Acestea au fost pseudonimele folosite de doi ofițeri de informații militare ruși pe care procurorii britanici i-au acuzat de tentativa de otrăvire cu substanţa Noviciok a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale Iulia, în orașul englez Salisbury, în 2018. Moscova a negat implicarea în acel incident. Ambasada SUA la Praga a transmis sâmbătă pe Twitter că Washingtonul „este alături de aliata sa, Republica Cehă. Apreciem acțiunea lor semnificativă de a impune costuri Rusiei pentru acțiunile sale periculoase pe teritoriul ceh”./opopescu/dsirbu

REUTERS – 18 aprilie