Discursul anual privind Starea Naţiunii va fi rostit de preşedintele rus, Vladimir Putin, miercuri

Președintele rus, Vladimir Putin, va rosti miercuri, 21 aprilie, discursul anual privind Starea Naţiunii. În discurs, șeful statului rus va expune în mod tradițional o evaluare a situației din țară și viziunea sa asupra principalelor sarcini trasate pentru viitor.
Discursul anual tradiţional privind Starea Naţiunii va fi rostit miercuri, 21 aprilie, de către Vladimir Putin în faţa Adunării Federale şi transmis în direct de mai multe posturi de radio şi televiziune: posturile tv Rossia-1, Rossia-24, Pervîi Kanal. Discursul va fi al 27-lea la număr din istoria Rusiei contemporane şi cel de-al 17-lea pentru Vladimir Putin.
În mod tradiţional, preşedintele rus prezintă în discursul anual adresat Adunării Federale, Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului din Rusia, principalele direcţii de dezvoltare ale statului rus. Şi anul acesta, șeful statului rus va expune în mod tradițional evaluarea proprie, dar şi pe cea a experţilor cu privire la situația din țară și viziunea sa asupra principalelor sarcini trasate pentru viitor.
Evenimentul este programat să înceapă, în mod tradiţional, la ora 12:00, ora Moscovei. Este pentru a treia oară când discursul anual tradiţional privind Starea Naţiunii este rostit în Sala Centrală de expoziţii Manej, unde în 2020 au fost prezenţi circa 1.300 de invitaţi.
În anii precedenţi, 2008-2016, preşedintele rus, Vladimir Putin, a rostit discursul său în faţa parlamentarilor în Sala Gheorghievsk, a Marelui Palat de la Kremlin. Pentru prima dată, sala Manej a fost folosită pentru aceste eveniment în anul 2018.
Primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a rostit şase astfel de discursuri anuale tradiţionale privind Starea Naţiunii, Vladimir Putin a rostit 17, iar Dmitri Medvedev – patru discursuri, în funcţia de şef de stat.
Anul acesta, formatul evenimentului a trebuit ajustat, din cauza pandemiei de coronavirus. Putin, care a fost deja vaccinat cu ambele doze împotriva COVID-19, nu a refuzat să susţină discursul.
Kremlinul a fost obligat să impună totuşi unele restricții. Pentru participarea la eveniment au fost acreditaţi circa 435 de jurnalişti din Rusia şi din străinătate, faţă de 900 de jurnalişti, care au fost acreditaţi pentru discursul rostit pe 15 iauarie în 2020. Mesajul actual va fi al 27-lea din istoria recentă a Rusiei și al 17-lea pentru Putin.
Printre invitaţii evenimentului se numără membri ai Consiliului Federaţiei, deputaţi ai Dumei de Stat, membri ai Guvernului Rusiei, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Curţii Supreme de Justiţie, preşedinţi ai adunărilor legislative din subiecţii Federaţiei Ruse, lideri ai confesiunilor religioase, personalităţi publice, jurnalişti şi şefi ai celor mai importante surse de informare în masă din Rusia, etc.
În discursul anual tradiţional privind Starea Naţiunii rostit de preşedintele rus, Vladimir Putin, în faţa Adunării Federale pe 20 februarie 2019, Putin s-a referit la cele mai importante proiecte naționale, la derularea lor, subliniind atunci că proiectele naţionale sunt construite în jurul cetăţeanului rus, pentru cetăţean şi că este necesar să se acționeze prompt fără ca Rusia să se abată de la sarcinile trasate.
În discursul rostit de Putin în 2020, preşedintele a vorbit despre reforma în armata, indexarea pensiilor, despre măsurile legislative pentru susţinerea familiei, asistenţă medicală, încălzire globală. Un alt subiect abordat de preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost cel legat de problemele de mediu şi poluare, de crearea unui sistem rentabil de prelucare a deşeurilor în Rusia. El subliniat atunci că o problemă dureroasă pentru Rusia este cea a deşeurilor, de care nimeni nu s-a ocupat niciodată.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, promitea, chiar în debutul mesajului de anul trecut, că intenţionează să se concentreze pe aspectele legate de situaţia internă a Rusiei.
Putin s-a mai referit la puterea executivă din Rusia, la proiectele de dezvoltare socială la nivel federal şi anume la cele naţionale. Susţinerea acordată familiei la nivel naţional a fost și va rămâne, în continuare, o rezervă morală importantă pentru Rusia, mai susţinea Putin. Rusia a intrat într-o perioadă demografică dificilă, iar rata natalității este în scădere.
Putin a cerut în discursul susţinut în anul 2019, dar şi în cel din 2020 să se pună în deplină ordine mecanismul de reciclare a deșeurilor menajere. El s-a referit la veniturile cadrelor didactice, a medicilor, cerând ca acestea să fie majorate. Anul trecut, Putin a mai vorbit despre creşterea ecnomică şi indicatorii macroeconomici, securitatea financiară a Rusiei, rezervele valutare şi în aur ale Rusiei, datoria externă. El a trasat priorităţile majore ale economiei Rusiei: creşterea productivităţii muncii, creşterea exporturilor, din care nu fac parte materiile prime, ameliorarea climatului mediului de afaceri şi anularea restricţiilor ce vizează economia, precum şi instruirea cadrelor.
Putin s-a referit şi la faptul că în Rusia există oportunităţi istorice de dezvoltare a mediului de afaceri, în special din domeniul IT. În ceea ce privește complexul militar şi industria din domeniul apărării, Putin a spus, anul trecut, că este necesar să se mărească producția autohtonă. Preşedintele rus a cerut ca legislaţia rusă să fie adaptată la realitatea tehnologică. Președintele a ordonat Guvernului Rusiei să creeze un mediu confortabil pentru investițiile în start-up-urile tehnologice, oportunităţile de mediu, s-a referit la relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană şi Statele Unite, la dezvoltarea tehnologiilor./vdraguta/denisse

(Agenţia de presă TASS – 21 aprilie)