Program de reabilitare a clădirilor monument istoric lansat de Primăria capitalei

Realizator: Primăria capitalei a lansat joi pentru dezbatere publică pentru o lună un program de restaurare a imobilelor monument istoric, aflate într-o stare avansată de degradare şi care au mai puţin de trei etaje. Municipalitatea îşi propune să protejeze aceste clădiri pentru a nu ajunge în exploatarea aşa-numiţilor rechini imobiliari. Directorul Administraţiei pentru Consolidări, Edmond Niculuşcă, a explicat care vor fi criteriile prin care o astfel de construcţie va putea fi preluată pentru reabilitare:
Edmond Niculuşcă: Un criteriu este starea fizică a imobilului, un alt criteriu plasarea imobilului în zona de protecţie sau în vecinătatea unor monumente istorice. Un alt criteriu se referă la capacitatea solicitantului de a asigura cofinanţarea lucrărilor de intervenţie. Ne dorim prin restaurare să introducem în circuitul economic aceste imobile, să suţină instituţiile culturale şi creative şi desigur păstrarea funcţiunii declarate măcar cinci ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare şi capacitatea solicitantului de întreţinere şi protejare a monumentului istoric ulterior execuţiei lucrărilor.
Realizator: Proprietarii care vor dori să intre în programul Primăriei capitalei de reabilitare a clădirilor istorice vor trebui să-şi dea acordul pentru trecerea în folosinţă gratuită a imobilului către executant pe durata lucrărilor – transmite reporterul RRA Atena Teognoste./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie)